Regeling aanwijzing consumentenvuurwerk (RAC)
Reactie
Naam
|
D Harlaar
|
Plaats
|
Hendrik Ido Ambacht
|
Datum
|
8 juli 2025
|
Vraag1
U kunt tot en met 30 juli via deze website reageren op alle onderdelen van de Regeling aanwijzing consumentenvuurwerk en de toelichting. Verwacht u dat de regeling effect heeft op u of uw organisatie?
Een vuurwerkverbod treft vooral de grote groep verantwoordelijke burgers die graag op legale wijze tradities in ere houden. Daarmee wordt de goeden onder de kwaden geschaard. Wat nog zorgwekkender is: ik maak mij ernstige zorgen over de handhaving van zo’n verbod. Nu al lukt het gemeenten nauwelijks om vuurwerkregels effectief te handhaven. Een totaalverbod zal alleen maar leiden tot meer illegaal vuurwerk, gevaarlijkere situaties en een verdere uitholling van het gezag.
Hierbij wil ik het festival Las Fallas in Valencia als voorbeeld benoemen hoe het ook kan.
Las Fallas de Valencia - Fallasfestival.nl
De politie in Valencia heeft doortastend en gericht opgetreden tegen de overlast van buitenlandse (ook Nederlandse) raddraaiers met vuurwerk om het traditionele karakter van Las Fallas te beschermen. Hun aanpak is een goed voorbeeld voor andere landen – ook voor Nederland. Dit deden ze:
1. Strikte handhaving van vuurwerkregels
In Valencia zijn er duidelijke regels rond het gebruik van vuurwerk: wie, waar en wanneer. De politie trad streng op tegen overtreders, vooral als het ging om ongeoorloofd of gevaarlijk gebruik door toeristen. Boetes en inbeslagname waren standaard, en recidive werd zwaarder bestraft.
2. Meer blauw op straat en undercoveragenten
Tijdens Las Fallas was er meer zichtbare politie, maar ook agenten in burger. Ze focusten zich op hotspots waar veel overlast voorkwam, vooral in uitgaansgebieden of bij grote evenementen.
3. Preventie door voorlichting in meerdere talen
Toeristen werden actief geïnformeerd via hotels, flyers en sociale media. In duidelijke taal – vaak in het Engels – werd uitgelegd wat wel en niet mocht, én waarom: uit respect voor een eeuwenoude traditie.
4. Snelrecht en afschrikking
Bij ernstige overtredingen volgde snelle aanhouding en in sommige gevallen directe veroordeling. Dit had een afschrikkend effect, zeker bij buitenlandse feestvierders die dachten dat alles zomaar mocht.
5. Samenwerking met de lokale gemeenschap
De politie werkte samen met lokale organisatoren, horeca en bewoners om de sociale controle te versterken. Iedereen voelde zich betrokken bij het beschermen van hun feest.
Of het nu gaat om oud en nieuw, Koningsdag of festivals: duidelijke regels, zichtbare handhaving én respect voor cultuur kunnen helpen om overlast te beperken én tradities te behouden.
Valencia laat zien dat streng én gastvrij prima samen kunnen gaan.
Hier kunnen we in Nederland veel van leren!!