Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiƫle publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

wijziging Besluit proceskosten bestuursrecht

Reactie

Naam Gemeente (NJJ Rood)
Plaats Hoorn
Datum 9 oktober 2019

Vraag1

Wat vindt u van dit voornemen?
Ik ben werkzaam in bezwaar en beroep. Ik moet helaas constateren dat het meeste werk daaraan wordt veroorzaakt door No Cure No Pay bureau's die er alleen maar op uit zijn om proceskostenvergoedingen binnen te hengelen. Die worden met dit voorstel in feite alleen maar van brandstof voorzien. Als we in onze rechtstaat er naar toe willen dat rechters en bestuursorganen een lagere werkdruk krijgen, stel ik het volgende voor:
1. het griffierecht met name in belastingzaken fors verhogen maar tegelijk ook de rechter de mogelijkheid te geven om het bestuursorgaan bij "verlies" te veroordelen om het betaalde griffierecht dubbel te vergoeden aan de burger.
2. De proceskostenvergoeding bij "verlies" kan dan teruggebracht worden naar 200 euro per punt in bezwaar, 300 euro in beroep, 400 euro in hoger beroep en 500 euro bij beroep in cassatie.
3. Voor belastingzaken met een betrekkelijk gering financieel gevolg (bijvoorbeeld WOZ-waarderingen, parkeerbelastingen, rioolheffingen en reclamebelasting) kan volstaan worden met rechtsbescherming op 1 rechter (i.p.v. nu 3).
Zoeken
Uitgebreid zoeken
Terug naar overzicht