Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiƫle publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Wetsvoorstel opkoopbescherming en verruiming mogelijkheden tijdelijke verhuur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats 's-Gravenhage
Datum 22 december 2020

Vraag1

Wilt u reageren op de wet opkoopbescherming en tijdelijke verhuur? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Mijn reactie heeft voornamelijk betrekking tot de verruiming mogelijkheden tijdelijke verhuur.

In de AIK-vragen wordt er naar mijn mening te weinig aandacht gegeven aan de gevolgen voor de huurders bij een langere tijdelijke huurtermijn. Een tijdelijk huurcontract geeft de huurder minder bescherming dan een huurcontract voor onbepaalde tijd. Aan het einde van de tijdelijke contract kan de verhuurder de huurder een permanent contract geven of de huurder er gewoon uitgooien. Dit maakt een tijdelijk huurcontract veel aantrekkelijker voor verhuurders.
Het voordeel hiervan, zoals in de AIK-vragen wordt benoemd, is dat er meer aanbod is. Het nadeel is dat de huurders veel minder zekerheid hebben. Waarom zouden de verhuurders een contract voor onbepaalde tijd aangaan als zij net zo makkelijk nieuwe huurders zou kunnen krijgen. In de krappe woningmarkt van tegenwoordig is er geen gebrek aan vraag. Ik ben bang dat met dit wetsvoorstel verhuurders nog meer geprikkeld worden om enkel tijdelijke huurcontracten aan te gaan, met als gevolg dat huurders elke 3 of 5 jaar een nieuwe woning moeten gaan zoeken.
Zet jezelf eens in de schoenen van een huurder. Geen zekerheid hebben of je over een paar jaar nog een woning hebt. Kun je straks nog wel een woning in de buurt van je werk vinden? Wat als je een kind krijgt en vervolgens geen goede huurwoning meer kan vinden?

Ten slotte, het argument voor de verruiming mogelijkheden tijdelijke verhuur berust op het flexibeler maken van de huurmarkt. In hetzelfde wetsvoorstel wordt voorgesteld om de hoeveelheid woningen die open staan voor verhuur in te perken. Of het een goed idee is terzijde, het klinkt erg hypocriet om in de ene paragraaf de baten van een flexibele markt te prijzen, om het in de volgende in te perken.

In het kort, ik vind dat er onvoldoende is gekeken naar de zekerheid en bescherming van huurders bij de verruiming van de tijdelijke huurtermijn. Daarnaast vind ik het hypocriet om enerzijds de voordelen van een flexibele woningmarkt te prijzen om het, effectiviteit terzijde, anderzijds in te perken.
Zoeken
Uitgebreid zoeken
Terug naar overzicht