Wijziging Opiumwet vanwege nieuwe psychoactieve stoffen

Reactie

Naam Jurist Joce Johansen
Plaats Swammerdam
Datum 18 maart 2020

Vraag1

Graag vernemen wij uw reactie op het conceptwetsvoorstel tot wijziging van de Opiumwet.
Enkele nadelen

Vergunningslast, administratieve last en rechtsonzekerheid

Kleinchemie weet binenkort niet meer of hun onschuldige producten een strafrechtelijke overtreding veroorzaken. Om een voorbeeld te noemen. Een isomeer van amphetamine zit gewoon in Vaporub. Zie: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4168291/ En wellicht met een papierwinkel aan vergunningen is deze fout van de Opiumwet dan weer te decriminaliseren. Dus zullen ze vergunningen en ontheffingen moeten gaan aanvragen.

Dit is slechts1 van de duizenden voorbeelden. Deze rechtsonzekerheid is in niemands belang en ik zie straks meer chemische en aanverwante bedrijven uit Nederland vertrekken, vanwege onze regel- en betuttelzucht.

Schade aan Volksgezondheid

Het criminaliseren gaat de kwaliteitscontrole van NPS verplaatsen van professionele bedrijven naar XTC en meth labs. En elke goede chemicus kan vervolgens nieuwe 'legale' producten maken, die ongetest de markt op gaan. Dus de volksgezondheid is hier ook niet mee gebaat.

Steunen van georganiseerde misdaad

Tenslotte is het verder criminaliseren van de behoefte van mensen om af en toe een geestverruimend middel te nemen zeer kostbaar en contraproductief.

Ik raad jullie het boek Chasing the Scream van Johann Hari aan, over de war on drugs. Deze is, net als de prohibition in de USA, er verantwoordelijk voor is geweest dat we nu met criminele organisaties dealen die groter en machtiger zijn dan vele staatsapparaten. Mexico kan niet meer functioneren door de macht van de Zeta's. En Mexico is niet het enige land verlamd door georganiseerde misdaad.

Alternatieven:

Legaliseren van bepaalde geestverruimende producten, die bewezen veilig zijn in kleine hoeveelheden, Daar vervolgens BTW over heffen en de gebruikers informeren over de gevaren. Wat nu met Cannabis en Alcohol gebeurt, maar dan met enkele andere producten.