Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiƫle publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Wijziging Opiumwet vanwege nieuwe psychoactieve stoffen

Reactie

Naam M AD
Plaats Nederland
Datum 2 april 2020

Vraag1

Graag vernemen wij uw reactie op het conceptwetsvoorstel tot wijziging van de Opiumwet.
Deze wet zal alleen negatieve effecten geven op de samenleving.
Ten eerste, het geweld dat veel vertoont wordt in de illegale drugshandel. Vaak gaan de geschillen over zaken zoals openstaande schulden of concurrentie. Normaal is dit te verlichten via een civiele rechtszaak. Echter, strafrechtelijke zaak. Dus er zal vaak de keuze zijn tussen twee manieren: vriendelijk vragen of geweld.
Ten tweede, mogelijk averechts effect. De marktprijs is hoog dus veel mensen om het te produceren en te verkopen. Maar een drugslab opzetten kost klauwen met geld en levert veel risico. Zo'n drugslab wil het meeste winst. De huidige designers zijn dit niet. De vraag hiervoor is laag en kleinere marges. Hierdoor er niet veel veranderen in de huidige illegale markt.
Ten derde, zal de kwaliteit/echtheid van de stoffen onbekend worden. Straatdrugs is vaak gesneden wat niet is vermeld en getest zijn voor veiligheid. Vaak is het niet eens waarvoor betaald is. Op dit moment wanneer een NPS gekocht wordt zal, zal er een grotere kans zijn dat de koper het product ook echt krijgt zoals vermeld. Hiermee zijn onverwachte effecten van nep/snij producten minder vergeleken met de huidige illegale markt. Plus mensen voelen zich veiliger om een NPS te testen dan een illegale harddrug.
Daarnaast mensen die verslaafd zijn geraakt aan een NPS zullen hoogstwaarschijnlijk overgaan naar de illegale harddrug(makkelijkste route). Opbiechten => schaamte indien verboden. Maar ook nu zal er een angst zijn dat ze opgepakt zullen worden als ze om hulp gaan vragen. Het resultaat is dat ze het gaan verbergen en blijven gebruiken. Nu kunnen vrienden onder elkaar er over praten en hulp bieden wanneer er zorgen komen. Maar ook er zullen ook sterkere banden gevormd worden tussen de vrienden.
Tenslotte, illegale drugs kost de samenleving alleen maar geld. Terwijl de drugshandel miljarden verdienen. Het kost namelijk geld om ze te opsporen, arresteren en een rechtszaak tegen hen te spannen. Als je hun gevangenzet moet je hun onkosten nog betalen ook. Het is mogelijk om wat terug te krijgen echter dit is vaak een factor te laag dan het werkelijke verdiende inkomen. Dat allemaal garandeert niet eens dat het nog een keer zal voortkomen. Vergeet niet dat hij de enige is die drugs handelt. NPS-drugslabben produceren echter wel belastbare producten, die niet je witwast hoeft te worden.
Zoeken
Uitgebreid zoeken
Terug naar overzicht