Ontwerpregeling isolatie en ventilatie Groningen en Noord-Drenthe (maatregel 29)

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Stedum
Datum 14 januari 2025

Vraag1

U kunt uw reactie geven op de gehele regeling. Specifiek wordt gevraagd of de concept regeling duidelijk en leesbaar is.
(Let op: de reactie die u hier typt is openbaar. Deel daarom geen persoonsgegevens en adresgegevens)
In het algemeen: de regeling is voor niet-juridisch geschoolden zeer lastig te begrijpen. Er ligt veel nadruk op controle en beheersing van de regeling en de kosten, er blijkt weinig vertrouwen in de goede wil , deskundigheid en eerlijkheid van de inwoners. In dit opzicht zie ik geen verandering met alle eerdere regelingen in het aardbevingsgebied: er is nog steeds wantrouwen van de overheid jegens haar inwoners, er wordt geen vertrouwen gegund.

Deze regeling is al lang in de maak. Al in 2023 werd de regeling aangekondigd, en toen wordt ook aangekondigd dat vanaf een datum in 2023 ( blijkens de regeling 25 april 2023, investeringen van inwoners in de isolatie van hun woning subsidiabel zijn.
Met deze regeling wordt aan deze toezegging niet zonder meer voldaan. Er zijn twee belangrijke voorwaarden: een aanvraag voor ISDE en een EP-advies of advies van energiecoach. Dat betekent dat door mij gedane investeringen niet subsidiabel zouden zijn. Het aanvragen van een ISDE subsidie is geen sinecure voor een particulier, en de regeling is als gevolg daarvan voor particulieren bepaald niet succesvol te noemen.
Een EP advies is niet eerder als voorwaarde genoemd. Sterker nog, het EP advies moet gedaan worden in een format dat nog niet beschikbaar is. Hiermee wordt effectief bewerkstelligd dat niemand op dit moment de reeds gedane investering in aanmerking kan laten komen voor subsidiëring.
Gesteld dat een EP advies kostenloos via de gemeente verkregen zou kunnen worden. Tot nu toe is mijn gemeente, Eemsdelta, daar niets van gebleken, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de gemeente Groningen, waar wel vanuit de gemeente veel wordt ingezet op energiecoaches en -adviseurs. De regeling houdt onvoldoende rekening met grote verschillen tussen de capaciteiten, inzet en mogelijkheden van de verschillende gemeenten die mee doen met de regeling. Dit versterkt de al bestaande ongelijkheid tussen de gemeenten.
Ik kan me niet onttrekken aan de indruk dat deze eis zal stuk lopen op een gebrek aan inzetbare energieadviseurs, niet alleen door gebrekkige inzet van gemeenten, maar ook door een zeer krappe arbeidsmarkt.