Ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit SUWI in verband met de uitwerking van proactieve dienstverlening en het vervallen van de grondslagen voor SyRI

Reactie

Naam A Lam
Plaats Alkmaar
Datum 13 mei 2025

Vraag1

Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Tja, hoe koppel je elke burger aan elke relevante regeling? Minimaliseer de interface, dus richt één laagdrempelig loket in waar de kennis over alle regelingen gebundeld is. Het mes snijdt aan twee kanten: de burger kan eenvoudiger zien waar hij/zij recht op heeft, en de overheid kan eenvoudiger zien waar de knelpunten zitten en op basis daarvan de regelingen stroomlijnen.

Wat dat laatste betreft: in plaats van allerlei goedbedoelde pleisters toe te blijven voegen aan het nu al onoverzichtelijke arsenaal zou de overheid een objectieve meetlat kunnen ontwikkelen om vast te stellen hoe financieel gezond iemand wel of niet is, om aan de hand daarvan te bepalen hoeveel steun passend is. Een soort generalisatie van het draagkrachtbeginsel, zeg maar.

In deze context vind ik het bizar dat mensen met een laag inkomen vrijgesteld zijn van de plicht om belastingaangifte te doen. Daarmee veeg je een hele bevolkingsgroep uit beeld die je vervolgens, bijvoorbeeld middels de hier voorgestelde proactieve dienstverlening, moeizaam alsnog in beeld moet zien te krijgen. Wiskundig bezien is steun/subsidie gewoon negatieve belasting, dus waarom moet de burger die langs een andere weg laten berekenen? Laat lekker iedereen aangifte doen, breid het belastingstelsel uit met een box 0 voor situaties die leiden tot negatieve belasting, en maak de hierop gerichte vragen (en dus ook de regelingen) zo eenvoudig mogelijk. Het hoeft niet altijd supereerlijk te zijn, als een regeling maar eerlijk genoeg uitpakt mag het streven naar eenvoud de doorslag geven bij de invulling van de details.

Tot slot: zolang er in Nederland, toch een van de welvarendste landen ter wereld, nog mensen onder de armoedegrens leven, is de spreiding van inkomens rond het gemiddelde blijkbaar te groot. Dat zou voor de overheid reden moeten zijn om iedereen een stukje dichter naar het gemiddelde te trekken (zonder de volgorde op de welvaartsladder te verstoren). Dat kan wiskundig simpel en budgettair neutraal door onderaan de streep, als alle huidige belastingen en toeslagen doorgerekend zijn, uit te rekenen hoeveel iemand boven of juist onder het gemiddelde zit, en vervolgens nog een beetje extra belasting of toeslag te innen of uit te keren, namelijk een voor iedereen gelijk, geschikt gekozen percentage van dat verschil.

Zie ook mijn reactie op de internetconsultatie "Aanpak Fiscale Regelingen", https://www.internetconsultatie.nl/fiscaleregelingen/reactie/354950bd-71ed-4a5f-b7a3-08135d4e844e