Aanpak constructie ongelijke breukdelengemeenschap
Reactie
Naam
|
A Lam
|
Plaats
|
Alkmaar
|
Datum
|
7 mei 2025
|
Vraag1
Wat vindt u van de voorgestelde wijzigingen in de Successiewet 1956?
Hoeveel belasting een huishouden moet betalen zou enkel en alleen afhankelijk moeten zijn van de financiële draagkracht van dat huishouden. En hoe je "financiële draagkracht" ook definieert, wijziging op papier hoe het vermogen binnen het huishouden is verdeeld kan geen verschil maken voor de gezamenlijke draagkracht, hooguit voor de verdeling wie hoeveel bijdraagt aan het totaalbedrag dat het huishouden aan belasting moet betalen.
Het is dus onzin om belasting te heffen over vermogensoverdracht binnen een huishouden, of het nu gaat om een schenking, een erfenis of een zakelijke transactie. Alleen een scheiding levert een fiscaal relevante verandering op, omdat dan het ene huishouden plaatsmaakt voor twee afzonderlijke huishoudens met elk een eigen financiële draagkracht. Maar ook dat is geen reden om belasting te heffen over de vermogensoverdracht binnen het oorspronkelijke huishouden. Ik kan mij althans niet voorstellen dat mensen gaan scheiden met het oogmerk minder financieel draagkrachtig te worden (om minder belasting te hoeven betalen).
Meer algemeen is het weinig doeltreffend om belasting te heffen over vermogensoverdracht (bijvoorbeeld in de vorm van btw). Geld dat ongebruikt op een spaarrekening staat zegt veel meer over iemands financiële draagkracht. Ik pleit dan ook voor vermogensbelasting op basis van omrekening naar een fictief inkomen (bovenop de reële inkomsten uit rente en/of beleggingen): iemand met een inkomen van I euro per jaar, S euro spaargeld en statistisch nog L jaar te leven is (rente en inflatie buiten beschouwing gelaten) net zo rijk als iemand anders met nul euro spaargeld en een inkomen van I + S/L per jaar. Alleen om praktische problemen en ethische dilemma's te vermijden zou ik L niet voor elk individu apart berekenen (op basis van leeftijd, geslacht, lichamelijke gezondheid, beroepsgebonden risico's, leefstijl enzovoort) maar vervangen door een constante die voor de bevolking als geheel naar schatting hetzelfde totale fictieve inkomen oplevert.
Zie ook mijn reactie op de internetconsultatie "Aanpak Fiscale Regelingen", https://www.internetconsultatie.nl/fiscaleregelingen/reactie/354950bd-71ed-4a5f-b7a3-08135d4e844e