Introductie mogelijkheid vrijstelling en alternatieve manier examinering met Staatsexamen Nt2 in het mbo

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Utrecht
Datum 13 april 2022

Vraag1

Kunt u zich vinden in het voorgestelde besluit?
Helemaal niet! Laten we gewoon goed Nederlandstalig onderwijs gaan geven. Hier weer meer uren aan spenderen en trainen trainen trainen. Veel meer geld stoppen in het geven van goede lessen Nederlandse taal en dan kunnen ook de anderstaligen het Ned 2F of 3F halen. Niet alleen lessen Nederlands om studenten voor te bereiden op de examens Ned in het MBO, maar juist ook beroepsgericht Nederlandse lessen geven. Helaas is het zo dat mensen met een beperking (wat ook de anderstaligen zijn) meer te doen hebben in het onderwijs. Net zoals een dyslectische Nederlandse student of een student met ASS. We hollen het onderwijs uit mbt onze Nederlandse taal. Zoek echt naar andere manieren om de anderstaligen te helpen met juist veel oefenen. In het MBO niv4 slaag je al met een 5 voor Ned en 6 voor Engels op het examen. En bij de MBO2 opleiding kennen ze al een opwaardering van 1 punt bij het Ned examen. Stop geldt in het onderwijs zelf ipv weer ff makkelijk zorgen voor een vrijstellinkje

Vraag2

Is de introductie van het staatsexamen Nederlands als tweede taal binnen het mbo voor studenten die in het buitenland zijn opgegroeid, wat u betreft een goede oplossing voor het knelpunt met het examenonderdeel Nederlandse taal dat deze doelgroep op dit moment ervaart in het mbo?
nee, in veel beroepen moet echt op het 2F of 3F niv Nederlands gesproken worden anders kunnen ze niet in het werkveld werken. En daar leiden we toch voor op?!