Introductie mogelijkheid vrijstelling en alternatieve manier examinering met Staatsexamen Nt2 in het mbo

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Utrecht
Datum 8 april 2022

Vraag1

Kunt u zich vinden in het voorgestelde besluit?
Nee, in veel beroepen waar het MBO voor opleid is het erg belangrijk om goed Nederlands te kunnen spreken en begrijpen. MBO2 Ned 2F kent men al de cijferdifferentiatie (1 punt hoger). Dus met een behaald cijfer 6 (incl cijferdifferentiatie) kan er vrijstelling in de MBO3 opleiding Ned 2F aangevraagd worden. Het advies is dan (zie website MBO taal en rekenen) om pas in de MBO3 opleiding vrij te stellen van een behaald cijfer 7! Op het MBO mag een behaald examencijfer voor NED op de havo vrijgesteld worden als een Ned 3F examen. En dan zou in dit voorgestelde besluit het NT2 (II) examens evenveel waarde hebben als het havo-Ned. En toch zien die examens er anders uit. En dat gaat scheef. In de 'Handreiking taalbeleid MBO' uit maart 2021 pleit men voor beter taalonderwijs in het MBO zodat de studenten taalvaardiger zijn voor op de arbeidsmarkt, als burger in de maatschappij en in het vervolgonderwijs. Nu zit er nog teveel focus op examinering ipv taalvaardigheid. Mss daar energie in stoppen ipv in vrijstellingen faciliteren. Dus investeer in de anderstalige student door weer goed, en wanneer nodig langdurig Ned-talig onderwijs te geven in het MBO!

Vraag2

Is de introductie van het staatsexamen Nederlands als tweede taal binnen het mbo voor studenten die in het buitenland zijn opgegroeid, wat u betreft een goede oplossing voor het knelpunt met het examenonderdeel Nederlandse taal dat deze doelgroep op dit moment ervaart in het mbo?
nee, compleet niet! Er moet veel beter onderwijs gegeven worden in taal op het MBO. Niet alleen de focus op de examens, maar in de taalvaardigheid in de opleiding. Jaren geleden waren er voor anderstaligen extra lessen in het MBO, waar ze veel konden oefenen etc. Dat is compleet wegbezuinigt. Het MBO moet de generieke niet meer zo los zetten van de opleiding zelf. Het moet echt geïntegreerd worden in de opleiding, zodat de doktersassistente/tandartsass/analist/monteur etc op de juiste manier kan communiceren welke nodig is in het beroep!

Bijlage