Besluit (ontwerp) Nationaal Frequentieplan wijzigingspakket 2016-1 (NFP-pakket 2016-1)

Reactie

Naam Particulier (P. Peereboom)
Plaats Hurdegarijp
Datum 31 december 2015

Vraag2

Bij onderdeel B (1452-1492 MHz, L-band) is het ministerie geïnteresseerd in zienswijzen ten aanzien van de volgende vragen:
a) Onderschrijft of verwerpt u de in de toelichting van het ontwerpbesluit aangegeven keuze en argumentatie ten aanzien van het aanhouden van de verdeling van deze band? Welke overwegingen en argumenten zijn daarbij voor u aan de orde?
b) Wanneer acht u het het meest geschikte moment om deze L-band te verdelen; bijvoorbeeld i.v.m. verwacht moment van beschikbaarheid van betreffende apparatuur, dan wel andere overwegingen.
c) Welke ideeën en voorkeuren heeft u om een verdeling/veiling van de L-band gecombineerd /afgestemd / in samenhang met andere banden te laten plaatsvinden zoals bij voorbeeld met de 700 MHz band en/of met de 2,1 GHz band. Zou dat in dezelfde verdeling/veiling moeten plaatsvinden, of juist niet? Of een andere samenhang van verdeling van deze banden, namelijk welke? Welke argumenten en overwegingen heeft u daarbij?
d) Hoe groot schat u de belangstelling van partijen voor deze L-band; heeft u zelf belangstelling voor deze band? Voor welke dienst/markt? Hoeveel MHz spectrum denkt u dat u daarvoor minimaal nodig zou hebben ?
e) Welke argumenten zou u hebben om verkrijgbaarheid van deze L-band te beperken tot partijen die reeds gebruiksrechten voor mobiel spectrum voor uplink hebben, dit immers in verband met ‘supplemental’. Of andersom, vindt u zo’n criterium niet nodig en/of logisch? Wilt u een ander criterium, of zelfs geen enkele beperking voor verkrijgbaarheid van deze band? Welke argumenten en overwegingen heeft u daarbij?
f) Tijdens de laatste Wereld Radio Conferentie (WRC15) zijn de aangrenzende banddelen 1427 MHz – 1452 MHz en 1492 MHz – 1518 MHz voor mobiele communicatie c.q. IMT geïdentificeerd. Zou die beslissing naar uw mening consequenties moeten hebben voor bestemming en verdeling van het banddeel 1452-1492 MHz ? Zo ja, welke?
g) Welke andere observaties en zienswijzen ten aanzien van hierboven genoemde banden en aangrenzende aspecten wilt u plaatsen?
Beantwoording van vraag 2g.
Het Nationaal Frequentieplan maakt onderdeel uit van de Internationale Unie voor Telecommunicatie (ITU).
De ITU is een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties.
Een gespecialiseerde organisatie van de VN is een internationale organisatie die is opgericht d.m.v. een Verdrag tussen staten en verbonden is met de VN d.m.v. een overeenkomst met de Economische en Sociale Raad (ECOSOC), die is goedgekeurd door de Algemene Vergadering.
Het doel van ECOSOC is de bevordering van samenwerking op economische, sociale en humanitair gebied. (volgens art. 3.1.3.f van de Telecommunicatiewet dient een aanvrager voor een frequentie-vergunning te voldoen aan een doelstelling voor algemeen belang).
Graag zie ik dat ECOSOC een dominant beleidsvormend orgaan wordt, zodat 49% van de nettowinst uit telecommunicatie-activiteiten naar ECOSOC gaat.
.