Rijkswet op het Nederlanderschap

Reactie

Naam Drs. F. Meijer
Plaats Houten
Datum 8 april 2011

Vraag1

Hoe kunnen de voorwaarden voor verkrijging en verlening van het Nederlanderschap worden vormgegeven teneinde de maatschappelijke participatie te bevorderen?
In de eerste plaats blijft het beheersen van de Nederlandse taal in meer of mindere mate(minimaal spreken en luisteren) van essentieel belang. Wel laat maatschappelijke participatie(afgezien van werken) zich moeilijk dwingen. Persoonlijk vind ik een dubbele nationaliteit niet zo van belang, loyaliteit naar het land waar je wilt gaan wonen en werken vind ik veel belangrijker en is ook veel natuurlijker.
De nu voorgestelde veranderingen voegen mijn inziens niet veel toe en zijn eerder kostenverhogend. De mensen die nu gebruik van de optieprocedure maken zijn veelal boven de 65 of boven de 45 jaar, deze groep sterft langzaam uit. Nieuwe mensen moeten al een tijd aan hogere taaleisen voldoen. M.a.w. deze maatregel kost vooral geld, ook het verschil in benadering tussen gehuwden en samenwonenden werkt kosten verhogend. Dus niet doen. Ik kan mij wel voorstellen dat er aanpassingen komen in het recht op WWB voor (arbeids)migranten. Voor WW wordt premie betaald dus dat recht is er maar voor WWB wonen velen vaak nog te kort in Nederland.