Maatregel gerichte aankoop en beëindiging veehouderijen nabij natuurgebieden tranche 2 (MGA-2)

Reactie

Naam Nettax bedrijfs- en belastingadviseurs (Marten Visser)
Plaats Appelscha
Datum 11 juni 2022

Vraag1

U kunt van 10 mei tot 13 juni via deze website reageren op de regeling en de toelichting. Daarnaast zijn we specifiek benieuwd naar uw reactie op de volgende vragen.

Wat is uw algemene reactie op de conceptregeling Maatregel Gericht Aankoop en Beëindiging tranche 2 (MGA-2)?
Is een goede maatregel gezien het feit dat de vrijwillige deelname als uitgangspunt wordt genomen.

Vraag2

Gerichte benadering:
Provincies geven via een gerichte benadering uitvoering aan de regeling. Veehouderijbedrijven worden hiervoor actief en selectief benaderd, zoveel mogelijk gekoppeld aan de provinciale gebiedsgerichte aanpak.
Wat is hierover uw mening?
De uitvoeringsorganen worden aangestuurd door gedeputeerden. Aangezien deze allemaal een eigen politiek insteek hebben lijkt me dat dit de uitvoering kan beïnvloeden.
Lijkt me goed dat de centrale overheid hier toch controle op moet houden, ook tussentijds.

Vraag3

Verbreding naar alle veehouderij sectoren:
De MGA-2 staat (anders dan de LBV) open voor op alle veehouderijsectoren, dus ook diercategorieën zonder productierecht (waaronder kalveren, geiten en konijnen).
Wat is hierover uw mening?
De toevoeging geiten en konijnen lijkt me overdone.

Vraag4

Ruimte voor start nieuwe veehouderijactiviteiten:
Een veehouder/ondernemer die met de MGA-2 een locatie heeft beëindigd, mag (anders dan in de eerste tranche) onder voorwaarden elders weer vee gaan houden. Dit kan alleen voor het houden van dieren met productierecht (varkens, pluimvee, melkvee).
Wat is hierover uw mening?
Is een prima wijziging. Doch er zijn wel weer beperkingen voor wat betreft de nieuwe vestiging. Die zullen er toe leiden dat velen ergens anders niet aan de slag zullen gaan. Dus zullen ze dan niet vrijwillig meewerken aan de regeling en daarmee beperk je de regeling in gebieden waar het echt gewenst is.

Vraag5

Flankerend beleid:
Stoppen met een bedrijf is een ingrijpend besluit voor elke agrarische ondernemer en zijn of haar omgeving. Daarbij spelen financiële, sociale en emotionele overwegingen een belangrijke rol. Is naar uw mening in gebiedsprocessen voldoende ruimte en ondersteuning voor de veehouder om af te wegen of het beëindigen van zijn of haar bedrijf, met hulp van deze regeling, een juiste keuze is? Is hier meer hulp bij gewenst?
Ik denk dat er hulpteams moeten worden opgezet om de betreffende ondernemers in financieel en fiscaal opzicht te begeleiden. Organisaties als LTO Nederland schieten daarin tekort.

Vraag6

Communicatie over de regeling:
Via welke media zou u bij voorkeur op de hoogte gehouden worden van de regeling en de uitvoering ervan?
Bij voorkeur rechtstreeks door LNV.

Bijlage