Meer ruimte voor nieuwe scholen

Reactie

Naam Teylingen College (Drs. FGW de Haan)
Plaats Oegstgeest
Datum 15 februari 2016

Vraag1

Denkt u dat de voorgenomen wijzigingen voldoende ruimte bieden om die scholen op te richten waar ouders en leerlingen behoefte aan hebben?
De wet richt zich mijns inziens alleen op scholen die onderwijs willen bieden van brugklas t/m examenklas. In de praktijk zijn er scholen die bijvoorbeeld alleen onderbouw havo aanbieden, maar daar graag ook een bovenbouw aan willen toevoegen. Tijdens de informatiebijeenkomst in Amsterdam begreep ik dat dit in een RPO geregeld kan worden. Dat klopt op papier, maar werkt niet in de praktijk omdat de bestaande scholen dat kunnen verhinderen.

Vraag2

Denkt u dat initiatiefnemers met de keuze tussen marktonderzoek en ouderverklaringen goed de belangstelling voor hun school kunnen aantonen?
Uit het marktonderzoek moet de behoefte aan een nieuwe school blijken. Dat kan dus ook in regio's met teruglopende leerlingenprognoses.
Dat de ouderverklaringen voor het VO moeten komen van ouders van 10-11-jarigen, vind ik te beperkt. Scholen met een onderbouw havo hebben al aangetoond in een behoefte te voorzien.
Verder zijn er veel leerlingen die na de mavo doorstromen naar de havo. Het gaat om laatbloeiers met talent dat op 10-11-jarige leeftijd nog niet evident was. Een school met een specifieke pedagogische en didactische aanpak zich kunnen specialiseren als instroompunt voor opstromers.

Vraag3

Biedt de voorgestelde wetswijziging voldoende waarborgen om te zorgen dat nieuwe scholen van goede kwaliteit zijn?
ja

Vraag4

Komt het wetsvoorstel voldoende tegemoet aan de situatie in zowel gebieden met leerlingengroei als met leerlingendaling
?