Meer ruimte voor nieuwe scholen

Reactie

Naam Educatis (drs A Verweij)
Plaats Amersfoort
Datum 10 februari 2016

Vraag1

Denkt u dat de voorgenomen wijzigingen voldoende ruimte bieden om die scholen op te richten waar ouders en leerlingen behoefte aan hebben?
Bij het starten van een school is het van belang te weten wat de spelregels in de nabije toekomst zijn. Het kan niet zijn dat na vier jaar condities tav financiën en instandhoudingsnormen wijzigen. Bij dit laatste is het van belang te weten op welke wijze deze naar beneden bijgesteld gaan worden.

Vraag2

Denkt u dat initiatiefnemers met de keuze tussen marktonderzoek en ouderverklaringen goed de belangstelling voor hun school kunnen aantonen?
Ja, dat lijkt mij wel.

Vraag3

Biedt de voorgestelde wetswijziging voldoende waarborgen om te zorgen dat nieuwe scholen van goede kwaliteit zijn?
het pakket wat gevraagd wordt ter beoordeling en/of ter inzage lijkt mij voldoende waarborg te geven voor de inschatting over de kwaliteit

Vraag4

Komt het wetsvoorstel voldoende tegemoet aan de situatie in zowel gebieden met leerlingengroei als met leerlingendaling
Dat vind ik lastig te beoordelen. Ik ben erg benieuwd wat de meldingsplicht in de praktijk gaat betekenen. Het is mijns inziens vooral in krimpregio's van groot belang. Ik mis de samenhang tussen dit wetsvoorstel en het wetsvoorstel toekomstbestendig onderwijs. Mogelijkheden die daar gecreëerd worden, blijken via dit voorstel weer te vervallen.

Vraag5

Zijn er nog overige opmerkingen die u wilt meegeven
Het creëren van ruimte voor nieuwe scholen moet wel afgewogen worden tegen het belang van 125 scholen die in het bestaan bedreigd worden als dit voorstel wet wordt. De ruimte voor de 125 scholen is ontstaan via het Scheveningsberaad, waar besloten is de instandhoudingsnorm in te voeren zoals we die nu kennen. Moeten we deze 125 scholen uiteindelijk via dit Beraad en het wetsvoorstel offeren voor de nieuw te stichten scholen. De maatregel was toen juist bedoeld als een garantie voor pluriformiteit van het scholenaanbod.
De termijn van 10 jaar heeft nu al impact op de gedachtegang bij ouders: zij willen een school waar hun kind hun loopbaan af kan maken. Nu al zijn er ouders die daarom overwegen een andere school te kiezen. Dat kan en mag niet de bedoeling zijn. Daar moet snel iets anders over gecommuniceerd kunnen worden.
Daarbij is het van belang dat deze scholen eerst duidelijkheid krijgen over financiering en aangepaste instandhoudingsnormen en dat daarna pas bepaald wordt welke scholen dan alsnog opgeheven moeten worden.