Meer ruimte voor nieuwe scholen

Reactie

Naam Nobego (Voorzitter College van Bestuur Pim van Kampen)
Plaats Wilhelminadorp
Datum 18 januari 2016

Vraag1

Denkt u dat de voorgenomen wijzigingen voldoende ruimte bieden om die scholen op te richten waar ouders en leerlingen behoefte aan hebben?
Waar ouders en leerlingen behoefte aan hebben is een zeer subjectief gegeven. Ik denk dat er ook ruimte is binnen bestaande besturen of samenwerkende besturen. Belangrijk hierbij is wel dat er meer wettelijke ruimte komt voor de samenwerking tussen openbaar en bijzonder onderwijs.

Vraag2

Denkt u dat initiatiefnemers met de keuze tussen marktonderzoek en ouderverklaringen goed de belangstelling voor hun school kunnen aantonen?
Het gevaar loop je dat de initiatiefnemers die de 'grootste' mond hebben, de slimste reclamecampagne, de mooiste slogans ouders van alles voorspiegelen en ouders dan handtekeningen zetten onder documenten die niet waargemaakt kunnen worden. Wie heeft de regie? Wie bekijk dit?
Wat zijn de vragen bij marktonderzoek? Wie voert het marktonderzoek uit, de initiatiefnemers?
In Zeeland hebben we het dorpje Kats, daar wonen 12 kinderen, waarvan twee vierjarigen. Zij willen een basisschool opzetten ? Is dat reëel?

Vraag3

Biedt de voorgestelde wetswijziging voldoende waarborgen om te zorgen dat nieuwe scholen van goede kwaliteit zijn?
We hebben in Nederland een inspectie die kwaliteit controleert. Helaas nog te veel vanuit prestaties en te weinig rekening houdend met plaatselijke situaties en alle sociale- en emotionele vaardigheden die van evident belang zijn om goed te kunnen functioneren in de 21eeuwse maatschappij.

Vraag4

Komt het wetsvoorstel voldoende tegemoet aan de situatie in zowel gebieden met leerlingengroei als met leerlingendaling
In gebieden met krimp is het niet wenselijk dat we meer scholen krijgen. het is hier wenselijk dat openbare- en bijzondere besturen kunnen fuseren. Verruim voor het basisonderwijs dan ook zo snel mogelijk de fusietoets. Steeds meer ouders kiezen niet langer op basis van denominatie maar hebben andere argumenten. Het is veel meer gewenst dat ouders kunnen kiezen uit scholen met een verschillende profiel gebaseerd op de onderwijsinhoud dan op basis van identiteit. Door in krimpgebieden intensief te kunnen samenwerken of fuseren kunnen we besturen krijgen met meer armslag en mogelijkheden om meer scholen in stand te houden en er voor te zorgen dat er gekozen kan worden op basis van onderwijsinhoud. Hiervoor hoeven er geen nieuwe scholen opgericht te worden.

Vraag5

Zijn er nog overige opmerkingen die u wilt meegeven
- meer wettelijke ruimte om te kunnen samenwerken tussen openbaar- en bijzondere besturen
- in krimpgebieden de fusietoets zo flexibel mogelijk toepassen
- meer ruimte voor samenwerkingsscholen zonder allerlei bureaucratische drempels op te werpen
-