Vereisten mbo-docenten basisvaardigheden
Reactie
Naam
|
J Kramer
|
Plaats
|
Nunspeet
|
Datum
|
4 juli 2025
|
Vraag1
Wilt u reageren op dit wetsvoorstel? Dan kunt u hier een reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Als eerste: Ik ben absoluut voor scholing van onderwijspersoneel! Zowel docenten als ondersteunende diensten. Scholen zouden hier actief beleid op moeten voeren. Er zijn docenten die al 20 jaar voor de klas staan en nog nooit een bijscholing rondom didactiek en pedagogiek hebben gevolgd. Dat je bij moet blijven in je vakgebied en in je eigen onderwijskundige vaardigheden staat voorop!
Waarom geen minor mbo-onderwijs aanbieden op alle docentenopleidingen? Zo kunnen toekomstige docenten kennismaken met het mbo.
In Zwolle wordt er intensief samengewerkt om alle studenten ook in het mbo een stage aan te bieden! Dat zet zoden aan de dijk. Zo krijgen de studenten zicht op wat het werken in het mbo inhoudt.
Het is een belachelijk idee om docenten met een tweedegraadsbevoegdheid een opleidingstraject te laten volgen van 30 studiepunten. Ze voldoen al aan de wettelijke eis en zijn daarmee bevoegd. Hierdoor lijkt het net of de opleidingen geen vakbekwame docenten afleveren.
En waarom zouden docenten Nederlands, rekenen en burgerschap in het VO dit niet moeten volgen? Daar worden toch ook extra eisen aan basisvaardigheden gesteld?
Voor docenten met een PDG-opleiding vind ik het wat anders. Zij hebben een hbo-opleiding gedaan en volgen middels een speciaal traject een bekwaamheidsopleiding. Zij hebben 'maar' 80 lesdagen rondom alles van het docentschap.
Vraag2
Het wetsvoorstel gaat uit van een overgangstermijn van vijf jaar. Is dit volgens u voldoende tijd voor huidige docenten om te voldoen aan de nieuwe wet? (Zie voor nadere toelichting op het overgangsrecht paragraaf 9.2 uit de memorie van toelichting.).
Het is geen goed idee. Ook geen overgangstermijn. Het is in het mbo aan de schoolbesturen om te bepalen of iemand bekwaam is om voor de klas te staan. Wel of geen bevoegdheid maakt niet uit. Daarom is het raar dat specifiek deze groep docent een extra opleidingstraject moeten volgen.
De minister zou eens een maand moeten meelopen bij een mbo-opleiding. Dan ziet ie wat docenten Nederlands, rekenen en burgerschap aan het doen zijn. En hoe professioneel zij zich inzetten voor hun vakgebied en de studenten waaraan ze lesgeven.
Als een docent Nederlands overstapt van VO naar MBO dan komt hij/zij in een andere wereld terecht. Dan moeten ze zich extra verdiepen in het werkveld waarvoor opgeleid wordt. Maar dat is logisch. En als ze intern overstappen naar een ander domein (bijvoorbeeld van Zorg naar Autotechniek) dan zal dat opnieuw moeten gebeuren. Maar dat is inherent aan het werken in het mbo. En dat verdiepen gaat snel genoeg is mijn eigen ervaring.
Vraag3
Het wetsvoorstel gaat uit van een termijn van twee jaar om het opleidingstraject van 30 studiepunten te voltooien. Deze twee jaar kan, indien daar redenen voor zijn, verlengd worden met nogmaals twee jaar. Is deze tijd voldoende om dit opleidingstraject af te ronden naast een baan als docent? (Zie voor nadere toelichting paragraaf 2.4.4 uit de memorie van toelichting.).
Belachelijk idee!
Het kost handen vol met geld voor de staat en de scholen.
Want die uren dat ze studeren staan ze niet voor de klas en de andere collega's moeten dit weer opvangen.
En er is al een tekort aan docenten in het mbo!
Vraag4
Om vast te stellen welke scholing voor een docent nog noodzakelijk is om onderwijs te geven als docent Nederlands, rekenen of burgerschap en of deze scholing binnen twee jaar kan worden afgerond, wordt voorafgaand aan het scholingstraject een geschiktheidsonderzoek gedaan. Een lerarenopleider en een mbo-docent voeren dit geschiktheidsonderzoek uit. De mbo-docent moet werkzaam zijn bij een andere instelling dan de aanvrager om ervoor te zorgen dat het een onafhankelijk oordeel is. Zijn dit volgens u de juiste actoren om te betrekken bij dit geschiktheidsonderzoek? (Zie voor nadere toelichting paragraaf 2.4.1 uit de memorie van toelichting.).
Dit is een nog belachelijker idee!
Dit gaat nog meer tijd en geld kosten.
Je zou het ook gewoon vanuit een functioneringsgesprek(cyclus) kunnen halen.
Je zou dit kunnen doen door 2x een aanvullende 360 graden feedback te doen rondom pedagogiek, didactiek, klassenmanagement, etc.