Vereisten mbo-docenten basisvaardigheden

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 28 juni 2025

Vraag1

Wilt u reageren op dit wetsvoorstel? Dan kunt u hier een reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Goed dat er meer gestuurd wordt op vakinhoudelijke kennis. Het is belangrijk dat die scholing ook deugdelijk is opgesteld en dat men niet met 2 lesjes en wat thuisstudie dit af rond. De vakinhoud moet goede handvatten bieden voor in de klas.

Vraag2

Het wetsvoorstel gaat uit van een overgangstermijn van vijf jaar. Is dit volgens u voldoende tijd voor huidige docenten om te voldoen aan de nieuwe wet? (Zie voor nadere toelichting op het overgangsrecht paragraaf 9.2 uit de memorie van toelichting.).
Er moet een termijn zijn, 5 jaar moet voldoende zijn om.dit voor elkaar te krijgen. Ik zou zelf meer druk op de instellingen willen leggen via bv een oplopend percentage docenten dat voldaan moet hebben beginnend in j. 2
We zien met de PDG trajecten soms ook rare dingen gebeuren. Laten we dat voorkomen.
Heeft de wet voorzien in nieuwe collega's die via een pdg binnen komen en dan een van de basis vakken willen geven? Is er een pdg+ optie om meteen burgerschap te geven bijvoorbeeld? En hoe wordt het voor de kop opleidingen geregeld.
Goed om te kijken naar de diverse paden van lerasr worden en hoe het mogelijk al vroegtijdig gestuurd kan worden op de juiste bekwaamheid.

Vraag3

Het wetsvoorstel gaat uit van een termijn van twee jaar om het opleidingstraject van 30 studiepunten te voltooien. Deze twee jaar kan, indien daar redenen voor zijn, verlengd worden met nogmaals twee jaar. Is deze tijd voldoende om dit opleidingstraject af te ronden naast een baan als docent? (Zie voor nadere toelichting paragraaf 2.4.4 uit de memorie van toelichting.).
Hierbij moet duidelijk zijn dat de werkgever de werknemer vrij moet stellen voor de studielast. Twee jaar is realistisch als men gefaciliteerd wordt, niet als en bovenop een baan komt. En dat is realistisch, vooral bij parttimer's doen werkgevers vaak moeilijk.
Zelf heb ik de leergang van 10 ec gevolgd en kreeg ik de helft in uren. Dus alleen het lescomponent. Dat zou ruimer mogen maar moet toch het minimale zijn. Goed als de wet hierin voorziet, ten minste voor de.overgangsperiode.

Vraag4

Om vast te stellen welke scholing voor een docent nog noodzakelijk is om onderwijs te geven als docent Nederlands, rekenen of burgerschap en of deze scholing binnen twee jaar kan worden afgerond, wordt voorafgaand aan het scholingstraject een geschiktheidsonderzoek gedaan. Een lerarenopleider en een mbo-docent voeren dit geschiktheidsonderzoek uit. De mbo-docent moet werkzaam zijn bij een andere instelling dan de aanvrager om ervoor te zorgen dat het een onafhankelijk oordeel is. Zijn dit volgens u de juiste actoren om te betrekken bij dit geschiktheidsonderzoek? (Zie voor nadere toelichting paragraaf 2.4.1 uit de memorie van toelichting.).
Ik heb hier geen goed beeld bij. Hoe verloopt zo'n onderzoek? Een gesprek, een portfolio een toets? Het is belangrijk dat het zo onafhankelijk mogelijk is. Die lerarenopleider, is die van een HBO of van een MBO instelling? Er moetneen duidelijke verbinding zijn met de opleiding dus HBO zou ik realistischer vinden.
De collega zou bij voorkeur een collega zijn die aantoonbaar ruime ervaring (min 5jaar voor de klas)heeft en het liefst lc of ld is en dus nog actief les geeft.

Hoe ik moet aantonen bekwaam te zijn vind ik ook nog wel een punt. Als ik eerst een portfolio moet samenstellen met bewijzen klinkt dat omslachtig. Tegelijk is een gesprek misschien te licht. Een toets vind ik uitgesloten, daar test je niks mee.
Of een goed assesmentgesprek.of een vorm van portfolio waarbij nadrukkelijk de invultijd beperkt moet zijn (niet meer dan 2 uur)