Vereisten mbo-docenten basisvaardigheden
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Leeuwarden
|
Datum
|
4 juli 2025
|
Vraag1
Wilt u reageren op dit wetsvoorstel? Dan kunt u hier een reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Als ik het goed begrijp komt het wetsvoorstel voort uit dit rapport Uniforme opleidingen mbo-docenten basisvaardigheden: https://open.overheid.nl/documenten/3e9041f9-332a-4362-ae7b-5f2f769debd5/file.
Het is goed om te kijken naar wat nu onderwezen wordt op de lerarenopleiding en bij het verkrijgen van een pda. Basisvaardigheden werken, als we er samen de schouders onder zetten. De basis op orde, zijn geen loze woorden. Extra eisen voor degenen die BaVa geven, uitstekend. Veel mbo-instellingen houden hier in hun HR-beleid al rekening mee.
Dit uit het rapport voortvloeiende wetsvoorstel gaat echter niet uit van Haalbaarheid, Uitvoerbaarheid, Betaalbaarheid en Organiseerbaarheid. Het is een populistisch gedachtegoed en niet meer dan een zwakke politiek zet: brullen en dan weten dat het niet HUBO is. En daarmee gedoemd een lastige papieren tijger te worden waar scholen alleen maar last van hebben.
Vraag2
Het wetsvoorstel gaat uit van een overgangstermijn van vijf jaar. Is dit volgens u voldoende tijd voor huidige docenten om te voldoen aan de nieuwe wet? (Zie voor nadere toelichting op het overgangsrecht paragraaf 9.2 uit de memorie van toelichting.).
Niet als het zo knullig uitgevoerd wordt als nu het wetsvoorstel geschreven is.
Vraag3
Het wetsvoorstel gaat uit van een termijn van twee jaar om het opleidingstraject van 30 studiepunten te voltooien. Deze twee jaar kan, indien daar redenen voor zijn, verlengd worden met nogmaals twee jaar. Is deze tijd voldoende om dit opleidingstraject af te ronden naast een baan als docent? (Zie voor nadere toelichting paragraaf 2.4.4 uit de memorie van toelichting.).
De vraag zou anders geformuleerd moeten zijn:
Is het betaalbaar en haalbaar om een traject binnen twee jaar af te ronden? Zijn de standaarden voor een dergelijk traject beproefd en is er genoeg aanbod? Wat zijn die standaarden, wat zijn de kpi's? Wat als een docent een tijdelijk contract heeft? Werk dat éérst uit.
Vraag4
Om vast te stellen welke scholing voor een docent nog noodzakelijk is om onderwijs te geven als docent Nederlands, rekenen of burgerschap en of deze scholing binnen twee jaar kan worden afgerond, wordt voorafgaand aan het scholingstraject een geschiktheidsonderzoek gedaan. Een lerarenopleider en een mbo-docent voeren dit geschiktheidsonderzoek uit. De mbo-docent moet werkzaam zijn bij een andere instelling dan de aanvrager om ervoor te zorgen dat het een onafhankelijk oordeel is. Zijn dit volgens u de juiste actoren om te betrekken bij dit geschiktheidsonderzoek? (Zie voor nadere toelichting paragraaf 2.4.1 uit de memorie van toelichting.).
Ook deze vraag had anders geformuleerd moeten worden:
'Een lerarenopleider en een mbo-docent voeren dit geschiktheidsonderzoek uit'.
Wat zijn de standaarden, hoe definieer je 'geschikt'? Wanneer is die lerarenopleider 'geschikt' en 'onafhankelijk'? Wat is hier HUBO aan? Wanneer is de mbo-docent 'geschikt' en 'onafhankelijk'?
Komt er een procedure om tegen het 'onafhankelijk' oordeel in beroep te gaan? En wat dan? Stel: een docent BaVa zakt; heeft wel al vier jaar gedaan over de opleiding en heeft een vast contract. Wat dan?
Begin nou gewoon bij de lerarenopleidingen en pda zelf: wat leveren zij af. Ik ben voor extra aanbod, maar zoals het hier staat is het niet Haalbaar, Uitvoerbaar, Betaalbaar en Organiseerbaar. Stimuleer wat al in huis is bij een onderwijsinstelling: ondersteun financieel een BaVa traject voor die docenten die dat willen en ga daarbij uit het geldende HR-beleid. Het is niet zo simpel: er is al een lerarentekort.
En dan de hamvraag: lost dit wetsvoorstel het 'probleem' van basisvaardigheden op?