Vereisten mbo-docenten basisvaardigheden
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
rotterdam
|
Datum
|
26 juni 2025
|
Vraag1
Wilt u reageren op dit wetsvoorstel? Dan kunt u hier een reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Goed om aandacht te besteden aan de rekendocent en het gecijferdheidsonderwijs. Maar laten we er niet aan voorbij gaan, dat op het mbo al 15 jaar rekenonderwijs geven. Mbo's zijn al 15 jaar lang hun rekendocenten aan het scholen. er ligt al zoveel op de mbo's. Laten we dat niet weggooien door verplichte opleidingseisen te stellen.
Kijk wat er al is in mbo land en versterk dat. Veel docenten werken al volgens het raamwerk scholing en nascholing, waar de opleidingseisen op zijn gebaseerd.
Vraag3
Het wetsvoorstel gaat uit van een termijn van twee jaar om het opleidingstraject van 30 studiepunten te voltooien. Deze twee jaar kan, indien daar redenen voor zijn, verlengd worden met nogmaals twee jaar. Is deze tijd voldoende om dit opleidingstraject af te ronden naast een baan als docent? (Zie voor nadere toelichting paragraaf 2.4.4 uit de memorie van toelichting.).
30 ec is 840 uur. Voor een parttimer betekent dit een heel jaar geen lesgeven alleen maar een opleiding volgen. Als ze er 2 jaar over doet betekent dit een half jaar opleiding volgen en een half jaar voor de klas.
Maar ook fulltimers moeten het grootste deel van hun jaartaak aan een opleiding besteden.
Ook al zou je er 4 jaar over doen is dit nog een hele grote hap uit je jaartaak. Want ik neem aan dat je ook voor de klas staat, vergaderingen mee doet, teamtaken te vervullen hebt, slb-er bent, open dagen meedoet, allerlei student gebonden activiteiten moet organiseren etc, etc, etc, etc.
Dan hebben we nog de hele waardevolle docenten die een combinatie hebben van beroepslessen geven en rekenonderwijs. Voor hen is het te veel uur. Raken we daardoor deze mooie combi docenten daardoor kwijt.
Vraag4
Om vast te stellen welke scholing voor een docent nog noodzakelijk is om onderwijs te geven als docent Nederlands, rekenen of burgerschap en of deze scholing binnen twee jaar kan worden afgerond, wordt voorafgaand aan het scholingstraject een geschiktheidsonderzoek gedaan. Een lerarenopleider en een mbo-docent voeren dit geschiktheidsonderzoek uit. De mbo-docent moet werkzaam zijn bij een andere instelling dan de aanvrager om ervoor te zorgen dat het een onafhankelijk oordeel is. Zijn dit volgens u de juiste actoren om te betrekken bij dit geschiktheidsonderzoek? (Zie voor nadere toelichting paragraaf 2.4.1 uit de memorie van toelichting.).
Sommige docenten geven al 15 jaar rekenles, zij hebben al 15 jaar allerlei professionalisering en scholing gevolgd. En dan toch moeten ze weer aantonen dat ze goed zijn. Terwijl het al 15 jaar lang toppers zijn.
En dan wordt er bepaald welke scholing zij nodig hebben, dus niet of zij uberhaupt scholing nodig hebben. Als zij voldoen aan alle opleidingseisen, door ervaring, zelfstudie en allerlei (niet hbo) cursussen. Moeten ze dan nog weer opgeleid worden, tot wat? en waarvoor.