Vereisten mbo-docenten basisvaardigheden
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Kudelstaart
|
Datum
|
10 juli 2025
|
Vraag1
Wilt u reageren op dit wetsvoorstel? Dan kunt u hier een reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Alle studenten verdienen goed onderwijs van vakbekwame docenten — daar ben ik het volledig mee eens. Maar de weg daar naartoe hoeft niet altijd via verplichte opleidingen te lopen die extra druk en studiedruk opleveren, zeker niet voor docenten die al jaren met toewijding lesgeven.
Ik ben onlangs afgestudeerd als PDG’er en geef inmiddels al acht jaar zelfstandig les in verschillende vakken, waaronder Nederlands, rekenen en burgerschap. Met plezier en verantwoordelijkheid. Deze vakken geef ik op niveau 1 en 2, en de inhoud sluit aan bij basisvaardigheden die ik ruim beheers — mede dankzij mijn eerdere opleidingen op hoger niveau. Moet ik nu opnieuw aantonen dat ik deze stof begrijp en kan overbrengen?
Een verplichting tot een volledige opleiding voelt in mijn geval niet proportioneel. Het zou betekenen dat ik lange tijd afwezig ben op de werkvloer — weg van mijn studenten, mijn lessen en mijn team. Dat komt de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede.
Daarom pleit ik voor een alternatief: bied gerichte cursussen aan, gebaseerd op behoefte, praktijkervaring en het niveau waarop iemand lesgeeft. Maak het een versterking, geen verplichting. Erken de waarde van eerdere opleidingen en opgebouwde ervaring.
Laten we samen bouwen aan beter onderwijs, maar wel met maatwerk, vertrouwen en ruimte voor vakmanschap. Ook voor docenten!
Vraag2
Het wetsvoorstel gaat uit van een overgangstermijn van vijf jaar. Is dit volgens u voldoende tijd voor huidige docenten om te voldoen aan de nieuwe wet? (Zie voor nadere toelichting op het overgangsrecht paragraaf 9.2 uit de memorie van toelichting.).
Ja.
Vraag3
Het wetsvoorstel gaat uit van een termijn van twee jaar om het opleidingstraject van 30 studiepunten te voltooien. Deze twee jaar kan, indien daar redenen voor zijn, verlengd worden met nogmaals twee jaar. Is deze tijd voldoende om dit opleidingstraject af te ronden naast een baan als docent? (Zie voor nadere toelichting paragraaf 2.4.4 uit de memorie van toelichting.).
Ja, mits er ruimte en tijd gemaakt wordt. Helaas spreek ik uit ervaring dat dat niet altijd het geval is.
Vraag4
Om vast te stellen welke scholing voor een docent nog noodzakelijk is om onderwijs te geven als docent Nederlands, rekenen of burgerschap en of deze scholing binnen twee jaar kan worden afgerond, wordt voorafgaand aan het scholingstraject een geschiktheidsonderzoek gedaan. Een lerarenopleider en een mbo-docent voeren dit geschiktheidsonderzoek uit. De mbo-docent moet werkzaam zijn bij een andere instelling dan de aanvrager om ervoor te zorgen dat het een onafhankelijk oordeel is. Zijn dit volgens u de juiste actoren om te betrekken bij dit geschiktheidsonderzoek? (Zie voor nadere toelichting paragraaf 2.4.1 uit de memorie van toelichting.).
Nee. Kijk naar motivatie van de docent. Waarom wil je burgerschap geven? Waarom wil je Nederlands geven?
Waarom wil je rekenen geven?
Laat docenten zelf kiezen of ze de opleiding ( als het aan mij ligt; cursus) willen volgen!