Vereisten mbo-docenten basisvaardigheden
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Terneuzen
|
Datum
|
26 juni 2025
|
Vraag1
Wilt u reageren op dit wetsvoorstel? Dan kunt u hier een reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
De kwaliteit van lesgeven wordt niet bepaald dmv een bevoegdheid. Dit is al langer een denkwijze die niet aansluit bij de werkelijkheid. Een opleiding kan uiteraard voorwaarde scheppend zijn voor een hogere kwaliteit, maar wat echt van belang is, is bekwaamheid van de desbetreffende docent. De borging van kwaliteit van de lessen is een samenspel tussen student, docent en de school.
Vraag2
Het wetsvoorstel gaat uit van een overgangstermijn van vijf jaar. Is dit volgens u voldoende tijd voor huidige docenten om te voldoen aan de nieuwe wet? (Zie voor nadere toelichting op het overgangsrecht paragraaf 9.2 uit de memorie van toelichting.).
Dit wordt een flinke operatie die een flinke wissel gaat trekken op de inzet van docenten. In de tijd van een zeer schaarse arbeidsmarkt is het vragen om problemen. Een verplichte scholing, naast de lessen die je niet vervangen krijgt omdat er geen andere collega's zijn, gaat de werkdruk nog verder laten toenemen.
Vraag3
Het wetsvoorstel gaat uit van een termijn van twee jaar om het opleidingstraject van 30 studiepunten te voltooien. Deze twee jaar kan, indien daar redenen voor zijn, verlengd worden met nogmaals twee jaar. Is deze tijd voldoende om dit opleidingstraject af te ronden naast een baan als docent? (Zie voor nadere toelichting paragraaf 2.4.4 uit de memorie van toelichting.).
Dit enkele feit zou moeten kunnen. In relatie tot werkdruk en vervanging is dit niet realistisch.
Vraag4
Om vast te stellen welke scholing voor een docent nog noodzakelijk is om onderwijs te geven als docent Nederlands, rekenen of burgerschap en of deze scholing binnen twee jaar kan worden afgerond, wordt voorafgaand aan het scholingstraject een geschiktheidsonderzoek gedaan. Een lerarenopleider en een mbo-docent voeren dit geschiktheidsonderzoek uit. De mbo-docent moet werkzaam zijn bij een andere instelling dan de aanvrager om ervoor te zorgen dat het een onafhankelijk oordeel is. Zijn dit volgens u de juiste actoren om te betrekken bij dit geschiktheidsonderzoek? (Zie voor nadere toelichting paragraaf 2.4.1 uit de memorie van toelichting.).
Dit oogt wel vreemd, dat zit in de terminologie. Er wordt gekeken welke scholing nodig is voor de betreffende docent en of de docent deze scholing binnen twee jaar kan afronden. Dan is de term geschiktheidsonderzoek niet passend. Dat je een intake doet, zodat je maatwerk kan toepassen komt volgens mij op hetzelfde neer maar is positiever geformuleerd. Haalbaar lijkt mij dit niet, de scholen die dit moeten uitvoeren moeten hier capaciteit voor hebben en daarnaast moeten er ook onafhankelijke MBO-docenten meekijken.
De volgende vraag is langs welke meetlat dit onderzoek wordt gehaald, wat is het beoogde resultaat?