Wetsvoorstel macrodoelmatigheid mbo

Reactie

Naam Friesland College (FJM van Hout)
Plaats Leeuwarden
Datum 15 augustus 2013

Vraag1

Volstaat het wetsvoorstel om te zorgen voor goede aansluiting van het mbo-onderwijs op de arbeidsmarkt en een evenwichtige spreiding van het opleidingenaanbod?
Nee, voor een daadwerkelijke verbetering meoten we afscheid nemen van de illusie dat er een directe 1 op 1 relatie tussen opleiding en arbeid bestaat. Dit heeft in het verleden tot wildgroei aan opleidingen geleid. De wereld van werk verandert te snel om daar steeds met specifieke opleidingen op aan te sluiten. De ontwikkeling van zo'n opleiding duurt daarvoor al te lang. We hebben behoefte aan een beperkt aantal brede opleidingen, al dan niet in combinatie met specialisatiemogelijkheden in hogere leerjaren.
Brede opleidingen zijn duurzaam, hoeven niet voortdurend aangepast en voorkomen huidige versnippering. Daarmee zijn ze een antwoord op beide vormen van doelmatigheid in het wetsvoorstel.
Specialisaties moeten snel en flexibel ontwikkeld en uitgeveord kunnen worden in afstemming met vragen vanuit regionaal bedrijfsleven. Zie verder: http://frankvanh.wordpress.com/2013/07/30/ocw-spant-paard-achter-de-wagen-doelmatigheid-en-arbeidsmarkt-niet-gediend-met-nieuwe-voorstellen/

Vraag2

Wat zijn (wetteljike) belemmeringen die onderwijsinstellingen ervaren bij samenwerking met andere instellingen, met tot doel te zorgen voor een meer doelmatig opleidingenaanbod?
Er kan veel, maar een aanpak op basis van brede opleidingen wordt niet bevorderd door huidige wetgeving. Opleidingen worden afgerekend op overstappende deelnemers, terwijl dat logisch onderdeel van (loopbaan)ontwikkeling is.