Wetsvoorstel afschaffen verplichte maatschappelijke stage

Reactie

Naam Timpaan Welzijn (Stagemakelaar J Veldhuizen)
Plaats Sneek
Datum 11 juni 2013

Vraag1

Wat vindt u van de voorgenomen verandering van de wettelijke verplichting tot het doen van een maatschappelijke stage in het voortgezet onderwijs naar de mogelijkheid voor scholen om de maatschappelijke stage als facultatief programmaonderdeel aan te bieden?
Timpaan Welzijn is teleurgesteld in het voorstel om de verplichting van de maatschappelijke stage te laten vervallen en daarmee ook de financiele geldstroom.

Met onder andere de verschillende transities in het vooruitzicht wordt de komende tijd de eigen kracht van de burger en het reguliere vrijwilligerswerk van groot belang. Met behulp van de maatschappelijke stage maken leerlingen kennis met de samenleving en het verrichten van vrijwilligerswerk. In de praktijk heeft de maatschappelijke stage zijn succes bewezen. Veel leerlingen ervaren dat iets doen voor een ander, zonder daar direct iets voor terug te krijgen, best leuk kan zijn.
Een groot aantal leerlingen verzilveren hun maatschappelijke stage door vrijwilligerswerk te blijven doen. Binnen vrijwilligersland is de maatschappelijke stage inmiddels ook een vertrouwd middel geworden om onder andere nieuwe vrijwilligers te werven, jongeren kennis te laten maken met specifieke doelgroepen, invulling te geven aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid, te werken aan het imago en de zichtbaarheid van de organisatie, extra handen voor taken en activiteiten, en een frisse wind binnen de organisatie.
Nu er zoveel positieve resultaten behaald worden in het versterken van de eigen kracht en aan het werken van de vrijwilliger van de toekomst, is het niet verstandig om de verplichting van de maatschappelijke stage af te halen en de daarbij behorende geldstromen.
Wel zou er kritisch kunnen worden gekeken naar wat de maatschappelijke stage daadwerkelijk kost en hier de geldstroom op baseren.