Gewaslijsten 7e AP vanggewassen en winterteelten

Reactie

Naam MTS Bongers (JL Bongers)
Plaats Herkenbosch
Datum 24 oktober 2022

Vraag1

Wij nodigen u van harte uit om suggesties en opmerkingen te plaatsen bij de lijsten met vanggewassen en winterteelten. Reacties op andere onderwerpen blijven buiten beschouwing.
Cichorei hoort op de lijst wintergewassen. 70% van de oogst en verwerking vindt plaats na 1 oktober. Daarnaast heeft cichorei ook nog eens een van de laagste stikstofnormen überhaupt.

Suikermaïs (= groentegewas voor menselijke consumptie) hoort op de lijst wintergewassen. Betreft in NL extreem kleine teelt. Heeft kort groeiseizoen van max. 4 maanden en wordt gefaseerd uitgezaaid van ca. 1 april tot 15 juni. De paar hectaren die op zand vanaf ca. 1 juni worden uitgezaaid hebben nul effect op de nitraathoeveelheden in de bodem. Onderzaai kan technisch wel, echter bij de oogst komen zoveel plantenresten op de onderzaai dat deze verstikt zal worden. Tevens zullen de plantresten zonder grondbewerking niet rotten, hetgeen een probleem in het jaar erop zal geven als je pas per 1 februari (mestwet) c.q. 1 maart (GLB) mag bewerken. Bijgevolg alleen maar verliezers, want: er wordt geen nitraat weggevangen door vanggewas omdat dit verstikt + slechte omstandigheden voor bodem en bodemleven omdat plantresten niet gemengd kunnen worden met grond + problemen voor de teelt in het jaar erop!

Korrelmaïs hoort op de lijst wintergewassen. Als je korrelmaïs per 1 oktober van het veld moet hebben, betekent dit per definitie de letterlijke doodsteek voor de teelt in NL. Op 1 oktober is het vochtgehalte nog veel te hoog. Dan zult u redeneren: gebruik de onderzaai. Kansloze optie, want net als bij suikermaïs zoveel plantenresten op de onderzaai dat deze verstikt zal worden. Tevens zullen de plantresten zonder grondbewerking niet rotten, hetgeen een probleem in het jaar erop zal geven als je pas per 1 februari (mestwet) c.q. 1 maart (GLB) mag bewerken. Bijgevolg alleen maar verliezers, want: er wordt geen nitraat weggevangen door vanggewas omdat dit verstikt + slechte omstandigheden voor bodem en bodemleven omdat plantresten niet gemengd kunnen worden met grond + problemen voor de teelt in het jaar erop!

Ongetwijfeld mis ik nog het een en ander. Snapt RVO zelf nog wel alle regels en maatregelen (mestwet, GLB, etc.)? Ik kan u melden, dat ik als agrariër de weg inmiddels helemaal kwijt ben in het woud van regelgeving inclusief alle continue veranderingen. Tel daarbij op alle regels vanuit certificering onnodig opgelegd door de retail, alleen maar zodat zij nog meer miljarden winst kunnen maken. Indien het doel is de agrarische sector in NL om zeep te helpen, kan ik u verklaren dat het zo echt gaat lukken!