Gewaslijsten 7e AP vanggewassen en winterteelten

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Herkenbosch
Datum 13 november 2022

Vraag1

Wij nodigen u van harte uit om suggesties en opmerkingen te plaatsen bij de lijsten met vanggewassen en winterteelten. Reacties op andere onderwerpen blijven buiten beschouwing.
Cichorei hoort op de lijst wintergewassen:
• Cichorei neemt na 1 oktober een grotere hoeveelheid stikstof op (gemiddeld 35 kg), dan een vanggewas. Cichorei blijft tot lang in de herfst gezond, groen en stikstof opnemen.
• Cichorei is door de CDM aangeduid als niet-uitspoelingsgevoelig-gewas, het bodemprofiel is na de cichoreiteelt arm aan stikstof.
• Met de oogst van de cichorei wordt de stikstof ook daadwerkelijk afgevoerd, terwijl bij een vanggewas de stikstof op het perceel blijft.
• Het overgrote deel van de cichorei wordt na 1 oktober geoogst dit ten behoeve van de groei/opbrengst en de kwaliteit.
• Het bewaren van cichorei is niet mogelijk, waardoor deze kort voor verwerking (tot in januari) moet worden geoogst.
• Cichorei heeft überhaupt al een van de laagste stikstofnormen in de open teelten.
• Zowel verwerkingsfabriek als loonwerkers hebben de capaciteit niet om de oogst voor 1 oktober te verwerken.


Suikermaïs (= groentegewas voor menselijke consumptie) hoort op de lijst wintergewassen. Betreft in NL extreem kleine teelt. Heeft kort groeiseizoen van max. 4 maanden en wordt gefaseerd uitgezaaid van ca. 1 april tot 15 juni en geoogst ca. vanaf 10 juli tot en met 20 oktober. De paar hectaren die op zand in oktober worden geoogst hebben nul effect op de nitraathoeveelheden in de bodem. Tevens neemt suikermaïs tot en met de oogst nog volop stikstof op. Het gewas wordt namelijk geoogst voordat deze in de afrijping gaat.
Onderzaai kan technisch wel, echter bij de oogst komen zoveel plantenresten op de onderzaai dat deze verstikt zal worden. Tevens zullen de plantresten zonder grondbewerking niet rotten, hetgeen een probleem in het jaar erop zal geven als je pas per 1 februari (mestwet) c.q. 1 maart (GLB) mag bewerken. Bijgevolg alleen maar verliezers, want: er wordt geen nitraat weggevangen door vanggewas omdat dit verstikt + slechte omstandigheden voor bodem en bodemleven omdat plantresten niet gemengd kunnen worden met grond + problemen voor de teelt in het jaar erop!

Triticale is een wintergraansoort net als b.v. wintertarwe. Deze hoort op de lijst te staan.