Besluit uitwisseling leer- en begeleidingsgegevens

Reactie

Naam stichting Inklus (drs S.L. van Ulzen)
Plaats Hooglanderveen
Datum 4 november 2011

Vraag1

Vindt u voldoende helder op wie dit besluit betrekking heeft en waar het over gaat? Zo nee, op welke onderdelen niet?
ja

Vraag2

Vindt u voldoende duidelijk welke leer- en begeleidingsgegevens het kader omvat en welke zeker niet? Vindt u de genoemde gegevenscategorieën werkbaar in het kader van (elektronische) uitwisseling tussen scholen? Bieden de categorieën voldoende professionele ruimte om per geval als school een afweging te maken welke specifieke gegevens voor een bepaalde leerling op het moment van overstap relevant zijn? Zo nee, graag toelichten?
ja

Vraag3

Vindt u de genoemde gegevenscategorieën voldoende? Mist u bepaalde categorieën of vindt u bepaalde categorieën overbodig of onwenselijk voor uitwisseling tussen scholen? Zo ja, kunt u dat toelichten?
nee

Vraag4

Is duidelijk dat het besluit een kader omschrijft van wat ten hoogste is toegestaan? Is duidelijk dat een school dus binnen dat kader moet kiezen welke gegevens relevant zijn om over een specifieke leerling op het moment van de overstap naar een nieuwe school uit te wisselen? Is het duidelijk dat dit besluit dus niet mogelijk maakt om voor alle leerlingen alle in het kader beschreven leer- en begeleidingsgegevens uit te wisselen? Zo nee, heeft u suggesties hoe dit beter kan worden toegelicht?
ja

Vraag5

Verwacht u problemen als dit besluit er komt? Legt dit besluit bijvoorbeeld beperkingen op aan de staande praktijk van uitwisseling van het onderwijskundig rapport in het PO of uitwisseling van leer- en begeleidingsgegevens tussen scholen in het VO, AOC of MBO? Zo ja, kunt u dat toelichten?
Ja, vergelijkbaar met EPD. Bij mijn weten is in de grondwet eea over privacy vastgelegd en de vraag is of dit synchroon loopt.
Ik begrijp niet goed dat gegevens via scholen uitgewisseld moeten worden, terwijl een ouder de eindverantwoordelijke is als standaard (er zijn altijd uitzonderingen te bedenken, maar laten we van de gemene deler uitgaan).
Er is een alternatief, namelijk www.blogboek.com waarbij de ouder een dossier beheert van zijn eigen kind. Dit is conform visie huidige regering: meer regie bij de ouder, niet over hoofden heen.
Ook voor de uitzonderingsgevallen zijn andere oplossingen denkbaar.
daarbij is het de vraag of een AMvB waarvan twijfelachtig is of deze kan gezien de grondwet, zomaar van invloed kan zijn op softwareleveranciers. Wie betalen de wijzigingen in software dan? En hoe zit het met internet?