Besluit opleidingseisen en deskundigheidsgebied klinisch technoloog

Reactie

Naam Opleiding Klinische technologie/Technical Medicine LUMC/TUDelft/ErasmusMC (prof.dr.ir. J. Harlaar)
Plaats Delft
Datum 25 augustus 2019

Vraag1

Denkt u dat voldoende duidelijk is beschreven wat het technisch medisch deelgebied inhoudt zoals omschreven in artikel 5 van de toelichting? Zo niet, waar is verbetering mogelijk?

In artikel 5 van het “Besluit opleidingseisen en deskundigheidsgebied klinisch technoloog” en de nota van toelichting dienaangaande, staat op een precies voldoende duidelijke manier beschreven wat het medisch technisch deelgebied inhoudt.
Een dergelijk omschrijving begeeft zich tussen het spanningsveld om enerzijds voldoende specifiek te zijn teneinde de demarcatie ten opzichte van de andere beroepen in de gezondheidszorg te duiden, en anderzijds voldoende ruimte te laten voor ontwikkelingen in het vakgebied. In andere woorden : het dient zowel de klinisch technoloog te identificeren alsook niet te beperkend te zijn om nog aankomende technologische innovaties in de geneeskunde professioneel te borgen. Ik ben van mening dat het artikel 5 hier precies de juiste balans heeft gevonden.
Het belang van zo’n duidelijke omschrijving hiervan is van grote waarde voor de opleidingen , die de taak hebben studenten te selecteren met een adequaat verwachtingspatroon en dit de zich ontwikkelde student voor te blijven houden; en natuurlijk de opleiding en examinering op zo in te richten dat het vereist eindniveau wordt bereikt. Met name voor de inrichting van de meerjarige klinische (praktijk-)stages is dit onontbeerlijk. De omschrijving van artikel 5 geeft hiervoor een duidelijk handvat.