Besluit opleidingseisen en deskundigheidsgebied klinisch technoloog

Reactie

Naam Universiteit Twente (dr. H.A.T. Miedema)
Plaats Enschede
Datum 25 augustus 2019

Vraag1

Denkt u dat voldoende duidelijk is beschreven wat het technisch medisch deelgebied inhoudt zoals omschreven in artikel 5 van de toelichting? Zo niet, waar is verbetering mogelijk?
Technologie maakt een enorme ontwikkeling door met grote invloed op de gezondheidszorg. Vanaf 2003 is het evident dat er behoefte is aan medisch professionals die in staat zijn de technologische innovaties te gebruiken bij het optimaliseren van diagnostiek en behandeling. Dit heeft geleid tot de start van de opleiding technische geneeskunde.
Sinds die tijd heeft de opleiding onder een vergrootglas gelegen van vele commissies (18), die zich hebben gebogen over de vraag of de opleiding inderdaad resulteerde in bekwame zorgprofessionals. Telkenmale is dit positief beoordeeld. De resultaten van onze studenten en alumni in de praktijk laten zien dat zij bekwaam zijn in het ontwerpen en ontwikkelen van nieuwe manieren van het gebruik van technologie ten behoeve van diagnostiek en behandeling. Zij werken inderdaad samen met andere zorgprofessionals maar welke zorgprofessional werkt nog als pure solist? De FMS en andere instituten hebben aangegeven dat TG waardevol is in het vernieuwen van de gezondheidszorg. iets dat hard nodig is.
Toch komt er nu weer commentaar dat de TG niet in staat zou zijn als zelfstandige zorgprofessional aan de slag te kunnen. De wereld wordt een beetje omgedraaid. Een medisch student leert datgene wat bekend is en als medisch specialist in opleiding wordt wederom geleerd wat bekend is. De technologische innovaties maken dat de opleider niet altijd degene is die bekwaam is in het gebruik van technologie laat staan in de innovatie ervan.
Negatief commentaar. Het lijkt toch echt een beetje verlangen naar historie en angst voor de toekomst. Deze nieuwe zorgprofessional is goed opgeleid. Andere landen zijn diep onder de indruk wat wij hier in Nederland doen om de technologie werkelijk tot zijn recht te laten komen.
Laten wij hier, uit angst, een kans liggen om Nederland op de kaart te zetten als zorgvernieuwer? Of omarmen wij de mogelijkheden voor VR? voor AI? Voor BIG DATA? Voor image guided surgery, voor allerlei andere vernieuwingen? Of laten wij dat over aan de industrie?
Het technisch medisch deelgebied is in ontwikkeling. het is niet mogelijk om het handelen van een TG vooraf te omschrijven, want dat belemmert de innovatie. Ze zijn goed opgeleid om juist iets anders te ontwikkelen, dan er nu is. Omarm de toekomst.