Klimaatplan 2025-2035
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Ede
|
Datum
|
2 december 2024
|
Vraag1
Wil je reageren op het ontwerp-Klimaatplan 2025-2035? Dan kun je dat doen door een bericht achter te laten op deze pagina en/of door een document te uploaden.
Stop z.s.m. subsidies en vrijstellingen voor fossiele brandstoffen, en belast vervuilers.
Alle sectoren evenredig aan de bak
Niet alles kan meer, en het is tijd om moeilijke keuzen te maken: geen groei Schiphol, geen Lelystad Airport
Zet in op een versnelde eiwittransitie en een gezonde voedselomgeving.
Boeren produceren gezonde producten, maar wat de supermarkt in de aanbieding doet
is ultrabewerkt, te veel suiker, vet en dierlijk eiwit. Help Nederlanders gezonder eten door
een verlaging van BTW op biologische producten, groente en fruit
Zet niet in op dure technieken voor mestverwerking maar zet in op een grondgebonden veestapel en een kunstmestvrije melkveehouderij. Mest is belangrijk: uit onderzoek van Topmest blijkt dat de
extensieve melkveehouderij met kruidenrijk grasland en veel weidegang, veel
gezondere drijfmest produceert met veel lagere ammoniak uitstoot. Akkerbouwers kunnen hier op de lange termijn hun bodems beter mee voeden dan met kunstmest.
Voedselzekerheid op de lange termijn is topprioriteit: zet landbouwgrond en kassen in voor de productie van humaan voedsel, niet voor veevoer of voor gangbare sierteelt.
Stuur en beloon boeren voor een lagere uitstoot per hectare, in plaats van op kilo product. Om de landelijke uitstoot te laten dalen, zal de uitstoot per hectare omlaag moeten. Extensieve boeren doen dit al, terwijl ze tegelijkertijd ook beter zorgen voor dier en natuur.
Betaal boeren voor de zorg voor het landschap, verhogen van het waterpeil in veen en voor meer bomen. Dit is een investering die zich terugverdiend. Denemarken heeft net laten zien dat zij klimaatverandering wél serieus nemen door het besluit te nemen dat grote delen van het Deense veengebied zullen worden omgezet in natuur.
Zet vol in op biobased bouwen en geef hiermee akkerbouwers een duurzaam verdienmodel.
Zet maximaal in op biologisch en dierwaardig.
Maak gebruik van de kennis van duurzame boeren. Zo blijkt uit 45 jaar onderzoek dat biodynamische boeren 85% van de opbrengst van gangbare boeren behalen met slechts 8% van de chemie, 64% van de energie en 57% van de mest. Dat doen zij door maximaal in te zetten op gezonde bodems die meer CO2 opslaan en overigens daardoor ook beter bestand is tegen klimaatverandering. De biodynamische sector bestaat dit jaar 100 jaar, en heeft 100 jaar aan
praktische kennis over duurzame landbouw.