Wet kind, draagmoederschap en afstamming

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Groningen
Datum 19 mei 2020

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Als ouders van twee kinderen die zijn geboren via een draagmoeder, ben ik heel blij dat de mogelijkheden voor draagmoederschap in Nederland verruimd worden. Mijn vriend en ik hebben het traject beide keren in de USA doorlopen en het is geweldig dat dat mogelijk is, maar het kost heel veel moeite, tijd en geld. Daarnaast is het heel vreemd om je genetisch eigen kinderen te moeten adopteren. Heel fijn als dit straks beter geregeld is in Nederland.

Het wetsvoorstel ziet er goed uit. Naar mijn idee moeten de mogelijkheden van het betalen van een vergoeding verruimd worden, het is nogal iets wat de draagmoeder voor je doet! Een eerlijke (samen vastgestelde) vergoeding zorgt ook voor meer gelijkheid/evenwicht tussen wensouders en draagmoeder. Daarnaast denk ik dat ouders en draagmoeder samen een goed plan moeten opstellen: wat spreek je af over de betrokkenheid van de wensouders, de beslissingen bij moeilijke medische situaties of het contact na geboorte?

Ook al gaat de wet daar niet over (maar medici): ik denk ook dat het essentieel is de criteria voor medische hulp bij draagmoederschap te verruimen. Nu word je alleen medisch geholpen wanneer je of geen baarmoeder hebt of overlijdt aan een zwangerschap. Er zijn talloze andere medische oorzaken waarbij draagmoederschap een oplossing kan zijn. Ik mocht bijvoorbeeld niet zwanger worden vanwege mijn slechte nierfunctie. Dan word je volgens de huidige criteria dus niet geholpen. Het criterium zou moeten zijn: medische redenen waardoor je niet zwanger mag of kan worden. Worden deze criteria niet verruimd, dan is deze wet gemaakt voor max 5-10 mensen per jaar (het aantal dat nu via VUMC wordt geholpen). Hopelijk is dit niet het geval, kijk dus ook met de medische sector naar deze criteria!

Wij hebben in de USA het geluk gehad twee keer een geweldige draagmoeder te treffen. Onze kinderen (5 en 8) weten precies in welke buik ze gelogeerd hebben. We zoeken de draagmoeders elke paar jaar op. Helderheid over je genetische afkomst ('gewoon' je ouders en degene die je heeft gedragen) is voor kinderen niet moeilijk of ingewikkeld. Het kan hen juist een prachtige extra 'extended family' opleveren. Met deze wet hoeft dat niet meer aan de andere kant van de wereld, maar wordt het ook mogelijk in Nederland.