Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiƫle publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Wet kind, draagmoederschap en afstamming

Reactie

Naam Master Social work M.A.L. van der Meer
Plaats Den Haag
Datum 13 mei 2020

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
De voorgestelde wet kind, draagmoederschap en afstamming geeft een duidelijkheid omtrent de procedure. Wat echt achter blijft is de zekerheid die geboden kan worden dat kinderen worden ingelicht door hun ouders over hun afstamming of er van verwittigd worden dat zij hier informatie over kunnen op vragen. Noemen dat dit een positieve plicht van ouders is zeker een vooruitgang. Dat echter niemand anders dan de ouders een kind hiervan op de hoogte kunnen brengen, ook wanneer het kind meerderjarig is kan het immers niet uit documenten opmaken dat er gegevens zijn bij een centraal register, staat praktisch in contrast dat de ouders de eerste verantwoordelijkheid hier voor hebben. Met deze wet zegt de overheid praktisch dat ouders de enigen zijn die hiervoor verantwoordelijkheid voor hebben. En dat terwijl het belang voor het kind in de toelichting duidelijk gesteld wordt. Daar kan bij toegevoegd worden dat een kind zonder kennis van afstamming ook ongeweten onjuiste medische informatie over zichzelf kan geven en feitelijk ook geen goede voorlichting over eigen medische aandoeningen kan krijgen.
Belangrijk is dus om deze wet aan te vullen met mogelijkheden voor een kind om zelfstandig de eigen afstammingsinformatie te kunnen achterhalen. Door bijvoorbeeld melding van de overheid dat er informatie is in het register (wat gezien privacy van het kind ook wel zou moeten, hoe kan het kind immers deze informatie beheren wanneer dit niet weet dat deze informatie er is) of dit bijvoorbeeld hier melding van te laten maken wanneer dit relevant is (zoals bij medische zaken bij de huisarts).
Zoeken
Uitgebreid zoeken
Terug naar overzicht