Besluit vernieuwde kerndoelen Nederlands en rekenen en wiskunde
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Liessel
|
Datum
|
26 april 2025
|
Vraag1
Wilt u reageren op het Besluit vernieuwde kerndoelen Nederlands en rekenen en wiskunde? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Staatsecretaris Mariëlle Paul stuurde op 17 april jl. een brief aan de Tweede Kamer waarin zij de Kamer informeert over de oplevering van de definitieve conceptkerndoelen Nederlands en rekenen en wiskunde (herziene versie 2025) voor het primair onderwijs, de onderbouw van het voortgezet onderwijs en het (voortgezet) speciaal onderwijs. In deze brief staat dat wordt geborgd dat de aanpak van lezen, schrijven en rekenen beter terugkomt in alle leergebieden.
Hierbij wil ik specifiek ingaan dat de aanpak rekenen wordt geborgd beter terug te komen in alle leergebieden. In het besluit vernieuwde kerndoelen staat dat om kansengelijkheid te bevorderen het nodig is dat alle leerlingen een goede basis meekrijgen. Voor de verplichte rekentoets mbo die is ingegaan in schooljaar 2022-2023 is er op 16 april 2024 een petitie aangeboden aan de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap tegen deze verplichte rekentoets mbo: 'Geef studenten met dyscalculie eerlijke kans op diploma', tijdens het speciale mbo-debat. Zij hebben geconstateerd dat zo’n 3-5% van alle leerlingen dyscalculie heeft en het voor hen onmogelijk is een voldoende voor de verplichte rekentoets te halen. Dit betekent dat zij nooit hun diploma kunnen halen.
Als hier al zorgen over zijn voor het mbo hoe wordt de kansengelijkheid van leerlingen met dyscalculie bevordert als zij in alle leergebieden van het primair onderwijs, en de onderbouw van het voortgezet onderwijs rekenen krijgen?