Initiatiefwetsvoorstel invloed van zorgverleners

Reactie

Naam OLVG (S Hesp-Schutte)
Plaats Amsterdam
Datum 15 november 2020

Vraag1

Zal dit wetsvoorstel daadwerkelijk leiden tot meer invloed van zorgverleners op zorginhoudelijk beleid en de manier van werken?

Het voorstel zoals jullie het nu doen vind ik heel goed passend voor de Nederlandse situatie omdat het vrij laat aan de organisatie hoe ze verpleegkundige invloed organiseren, maar ze niet vrij laten dat ze verpleegkundige invloed organiseren.

Ik denk dat dit goed is, omdat er niet één oplossing de beste is. We hebben onlangs twee werksessies gehad over; Inrichten en borgen professionele zeggenschap (samen met V&VN georganiseerd), waar voor mij dit ook de conclusie was. Elke organisatie, cultuur, setting vraagt deels om een andere invulling van verpleegkundig zeggenschap.

Wel twijfel ik hoe snel en of dit wetsvoorstel daadwerkelijk ervoor kan zorgen dat verpleegkundigen meer invloed krijgen op hun dagelijks werk en op strategie, beleid en inrichting van hun organisatie.
Ik lees dat jullie dat over vijf jaar zouden willen evalueren, maar op welke manier jullie dit echt willen onderzoeken en aantonen wordt mij niet helemaal duidelijk. De structuur om het in die vijf jaar te bevragen bij organisatie vind ik wel goed, omdat dit aansluit bij de huidige structuren.

Daarnaast twijfel ik of dit helemaal zonder financiële gevolgen kan. Jullie schrijven hierover;
Zodra er extra organen binnen zorginstellingen worden ingesteld om de invloed van zorgverleners op zorginhoudelijk beleid en primaire processen te verbeteren, zal hier ook budget voor moeten worden vrijgemaakt. De hoogte van het budget zal afhankelijk zijn van de manier waarop zorgaanbieders besluiten de invloed van zorgverleners te borgen. Op dit moment zijn er al een aanzienlijk aantal zorgaanbieders met verpleegkundige en verzorgende adviesraden. De indieners verwachten dat zorginstellingen daardoor geen extra budget nodig hebben om dit te realiseren.

Mijn angst is dat geld dan ook snel weer een knelpunt wordt, zoals vaak gebleken voor de verpleegkundige beroepsgroep. Want als je alle verpleegkundigen in een organisatie tijd wil geven om invloed te hebben op de praktijk, dan gaat het al snel over veel personele kosten (voorbeeld; elke verpleegkundige in OLVG 1 uur per maand is al 1600u per maand = 11 fte per week).
(Of als je alle zorgverleners een welverdiende bonus wil geven dan stuit dat op ….)