Initiatiefwetsvoorstel invloed van zorgverleners

Reactie

Naam Hogeschool Inholland, opleiding verpleegkunde (Drs. E. R. Van Graas)
Plaats Alkmaar
Datum 18 november 2020

Vraag1

Zal dit wetsvoorstel daadwerkelijk leiden tot meer invloed van zorgverleners op zorginhoudelijk beleid en de manier van werken?

Het is goed om met de wet in de hand de mogelijkheid om invloed uit te oefenen als verpleegkundige/verzorgende in een zorginstelling te vergroten. Het moet echter meer zijn dan een adviesrol, een advies dat bestuurders naast zich neer kunnen leggen.
Als je de positie van de verpleegkundige/verzorgende echt serieus neer wil zetten, geef deze zorggroep dan een verplichte plek in gremia waar beslissingen worden genomen of instemmingsplicht op nader te benoemen onderwerpen die het verpleegkundig beleid op micro en hoger niveau betreft (gelijk aan het instemmingsrecht van de opleidingscommissie over eeen aantal onderdelen van het opleidingsspecifieke deel van het examenreglement).

Als het bij inspraak blijft, vind ik het goed dat de vorm van de inspraak vrij blijft. Zo kan de instelling zelf een goede vorm kiezen. Uiteraard wordt de vorm in samenspraak met de verpleegkundige beroepsgroep gekozen.

Ook moet de facilitering qua functie, verleturen en deskundigheidsbevordering van de adviserende verpleegkundigen/verzorgenden in orde zijn, anders neem je de rol niet serieus.
Het zal niet de ambitie zijn van iedere verpleegkundige of verzorgende om in een instemmingsraad te zitten. Voor een aantal vakgenoten is het echter een mooie uitdaging om verpleegkundig leiderschap in al z'n facetten te laten zien.