Intrekkingswet Zondagswet

Reactie

Naam B.W. van der Pol
Plaats Ede
Datum 20 april 2016

Vraag1

Wilt u reageren op het voorstel om de Zondagswet in te trekken? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een tekst te typen of door een document te uploaden.
Als bezorgd burger kom ik graag op voor de minderheden. Je samenleving slechts zo sterk als de zorg voor de kleinste minderheid . In deze meen ik: Het is leven en laten leven. Religieuze gebouwen zijn in steden met een oud stadscentrum vaak monumentale gebouwen die vaak gehorig zijn. Oorspronkelijk waren het meer maatschappelijke gebouwen, maar in verband met de ontkerkelijking bezoekt het merendeel van de maatschappij geen eredienst meer. De komende jaren zal de ontkerkelijking maar ook de kennis en het begrip van een eredienst verder afnemen. De oorspronkelijke zondagswet borgt een serene rust. Afschaffen zorgt niet voor de vrijheid van een belastende wetgeving. Afschaffen zorgt er voor dat een kleine minderheid de wettelijke bescherming wordt afgenomen.. Zolang de Veenendaalse kermisexploitant spontaan begrip heeft voor een eredienst, zolang is iedereen gelukkig. zie http://veenendaalsekrant.nl/lokaal/kermisexploitant-zet-muziek-tijdens-kerkdienst-zachter-108799
Veranderingen van de wet die meer ruimte bieden om de rust van anderen te verstoren zijn niet bevorderlijk voor een maatschappelijk klimaat. Nog één detail om op te reageren, de huidige zondagswet voorziet er in dat er geen geluid gemaakt mag worden dat op meer dan 200 meter hoorbaar is, behalve als dit een samenkomst tot het belijden van een godsdienst is. Zonder zondagswet zal het geluid van de oorspronkelijke cultuur van nederland langzaam verstommen, deels door kerkverlating, deels door overstemming van nieuwe geluiden. Is dan nu eindelijk de wet gelijk getrokken? Nee, want wie het kleine niet eert is het grote niet weerd. Besherming van het kleine en kwetsbare(wat anderen niet stoort) zou altijd een wettelijke bescherming kunnen hebben. De beschermde diersoorten worden op papier(wet) beter beschermd tegen uitsterven dan oorspronkelijke elementen van de Nederlandse cultuur. Net als de beschermde diersoorten krijgt de Nederlandse cultuur steeds meer last van monocultuur. Deze monocultuur zorgt er echter voor dat de wettelijke bescherming van de beschermde diersoorten in be praktijk maar beperkt effect heeft, maar je kunt er in ieder geval een beroep op doen wanneer het goed mis gaat. Laat dit dus voor andere zaken die we zouden kunnen waarderen ook zo gelden. Regeren is vooruit zien, het kan nog decennia duren voordat de minderheid nog kleiner is geworden en wettelijke bescherming meer noodakelijk wordt, maar tegen die tijd is de zondagswet allang achter de horizon van de tijd verdwenen.