Wet internationalisering in balans

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 12 september 2023

Vraag1

Wilt u reageren op de maatregelen in het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Ik ben hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam. Ik maak me zorgen over de voorgestelde maatregelen waar het gaat om de taalrestricties op het onderwijs. Onze studenten, inclusief Nederlands, zijn heel tevreden met Engels onderwijs, dat hen voorbereid op een carriëre in internationale (bedrijfs)context, en met de interactie met hun buitenlandse collega's. Daarnaast hebben wij veel internationale stafleden die zorg dragen voor een excellent onderzoeks- en onderwijsklimaat. Hiervan wij er zeker vele zullen verliezen - het wetsvoorstel (hoewel alleen nog maar een voorstel) maakt het nu al moeilijker internationale toponderzoekers aan te nemen. Dit zou de vooruitgang van de laatste decennia grotendeels teniet doen, en de Nederlandse economiefaculteiten terugwerpen op een veel parochialer systeem, dat qua onderzoek niet meer kan concurreren met buitenlandse universiteiten. Een kaalslag van het onderzoeksklimaat is toch niet wat het kabinet voor ogen kan hebben.
Als inwoner van Amsterdam kan ik mij voorstellen dat wij de instroom van buitenlandse studenten enigszins willen beperken, maar bij het gebruik van taalrestricties is het middel erger dan de kwaal, tenminste voor de economie opleiding.

Vraag2

Hoe beoordeelt u de uitvoerbaarheid voor de onderwijspraktijk en heeft u nog suggesties om de uitvoerbaarheid te bevorderen?
Er zou moeten worden gekeken of we de taalrestricties los kunnen laten of versoepelen voor de economie faculteiten, en met andere instrumenten te sturen op de reductie van buitenlandse studenten, als dat echt nodig wordt geacht. Zie ook de reactie van mijn collega A. Soetevent.