Wet internationalisering in balans

Reactie

Naam Anoniem
Plaats S-Gravenhage
Datum 15 september 2023

Vraag1

Wilt u reageren op de maatregelen in het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Dit wets voorstel, zoals wij allen kunnen erkennen benadeeld de positie van de internationale student, en de internationale sector . Het kan daarom een nationaal gericht beleidstuk worden genoemd, dan wel niet met nationalistische trekken. Een concreet voorbeeld hiervan tegen is het verwerpen van de Europese aard van dit voorstel, denk hierbij aan de Europese grondbeginselen zoals vrijheid van verkeer van personen en het recht om je overal in de EU te mogen huis vestigen, laat staan opleiden.

Ik en mijn mede studenten, welke Nederlands en internationaal zijn vragen ons dan ook ten diepste af of de gene die dit beleidstuk geschreven heeft deze consequenties en implicaties ervan overziet. Dit baart mij en mijn mede studenten zeer veel zorgen.

Als derde jaars student aan een Engelstalige opleiding in Den Haag, de internationale stad van vrede en recht, heb ik de bijdragen van mijn internationale mede studenten uit de hele EU en daarbuiten altijd beschouwd als een van de meest waardevolle aspecten van mijn huidige opleiding. Juist in deze tijden waar de trend van Europese landen is om de politiek door een nationaliserende lens te bekijken volgt ons land deze zelfde lijn.

Mocht dit beleidstuk in de praktijk gebracht worden, dan zal het actief de Nederlandse student benadelen in een als maar verder globaliserende wereld waar de voertaal, niet te vergeten het Engels is. Dit is ook zoals mijn mede reageerders benadrukken, de hedendaagse taal van de academische wereld.

De bijwerking op zijn beurt is dat de woningmarkt wellicht minder druk zal ervaren. En wellicht zullen er op de korte termijn meer ‘positieve’ uitkomsten zijn. Maar, is dit nu werkelijke manier waarop wij onze mede Europeanen willen behandelen ? Is dit werkelijk de prijs die wij willen betalen ? We moeten juist streven om wereldburgers te onderwijzen, samen staan we namelijk sterk.

Deze internationale aanpak is dan ook de enige manier om de ongekend grote problemen van de komende generatie(s) te kunnen tackelen. Denk hierbij aan de zogenaamde wicked problems/ongestructureerde problemen zoals de opwarming van onze aarde.


Voel u vrij om op mijn woorden te reageren of toe te voegen,


Geschreven door derde jaars student International Public Policy and Leadership student, aan de Haagse Hogeschool. Lid van de hogeschoolraad, lid van de faculteits raad Bestuur Recht en Veiligheid, en lid van de opleidings comissie IPPL


Marijn M.J.L. RIJK

Vraag2

Hoe beoordeelt u de uitvoerbaarheid voor de onderwijspraktijk en heeft u nog suggesties om de uitvoerbaarheid te bevorderen?
Ik ben van mening dat dit beleidstuk tragisch uitvoerbaar is.

Bijlage