Subsidieregeling intergenerationeel wonen

Reactie

Naam St Statiegeld op Jeugd (Voorzitter/Initiatiefnemer A.A.F. Schiltmans-Molter)
Plaats Son en Breugel
Datum 2 juni 2023

Vraag1

Graag ontvangen wij uw reactie op de subsidieregeling intergenerationeel wonen om regeling waar nodig verder aan te scherpen.
Mooie mogelijkheid om senioren langer zelfstandig te laten wonen en betaalbare woonruimte te creëren voor jongvolwassenen. Beiden groepen willen en kunnen zelfstandig wonen, wanneer je Duo-wonen toepast. Dit is niet alleen mogelijk in (senioren)wooncomplexen, maar ook zeker mogelijk in grondgebonden woningen (huur of koop). Door woningen bouwkundig te splitsen, ontstaan er 2 zelfstandige woningen. Op de begane grond de senior/oudere en boven de jongvolwassenen. De jongvolwassenen verricht hulptaken voor de senioren en dit zal verder gaan dan koffiezetten en spelletje doen. Mantelzorgtaken kunnen worden uitgevoerd en daarmee worden de mantelzorgers ontzorgt. Omdat jongvolwassenen dit doen, wordt er huursparen toegepast (deel van de huur wordt weggespaard voor de tzt eigen kosten koper) Wel dient er rekening gehouden te worden dat dit binnen de wettelijke vrijwilligersvergoeding valt (2023 = 1.900 euro), want anders wordt dit sociaal belast.
Met Duo-wonen hoeven er geen nieuwe woningen te worden gebouwd, maar dit kan gewoon worden toegepast in de huidige woningvoorraad.
Wij hopen dat deze regeling mogelijkheden biedt dat wanneer er geen sprake is van zorg, maar hulp er dan ook financiële vergoeding e/o regeling van toepassing is. Alle regelingen tot nu toe zijn gericht op zorg, maar niet op hulptaken. Wij zien met deze regeling mogelijkheden om Duo-wonen grootschaliger in Nederland te gaan toepassen en zijn benieuwd naar de voorwaarden e/o regels. Duo-wonen past op de plek waar vroeger er sprake was van een bejaardenhuis.

Bijlage