Het eerste concept van het Nederlandse herstel- en veerkrachtplan (HVP)

Reactie

Naam University of Groningen (Drs Martijn Röfekamp)
Plaats Groningen
Datum 29 april 2022

Vraag1

In het bijgevoegde eerste conceptplan staan 39 maatregelen, bestaande uit 23 investeringsplannen en 16 hervormingen. Het eerste conceptplan heeft daarmee een voorlopige omvang van EUR 7,7 mld. Alle ministeries hebben bijgedragen aan dit concept, waardoor het bredere hervormingsverhaal van Nederland goed naar voren komt. Omdat het Nederlandse HVP wordt gebruikt om reeds begrote of in het coalitieakkoord gedekte maatregelen te financieren draagt het integraal bij aan het realiseren van de plannen en ambities van dit kabinet. Het eerste conceptplan leunt dan ook op een aantal thema’s die voor het kabinet van groot belang zijn, zoals klimaatverandering, volkshuisvesting en de arbeidsmarkt. Ook wordt geïnvesteerd in digitalisering, onderwijs en zorg.

Wat is uw reactie op het eerste concept van het Nederlandse Herstel- en Veerkrachtplan?
Wij verwelkomen de investeringen in onderzoek en kennisinfrastructuur die in het eerste concept HVP zijn opgenomen. Wij pleiten ervoor dat de volgende maatregelen in ieder geval behouden blijven in het definitieve VHP: Maatregel P1I2: Investeringen Groenvermogen waterstof, Maatregel P2I6: AI Ned, Maatregel P4I3: Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed Maatregel P5I1: Tijdelijke extra personele capaciteit voor de zorg in crisistijd en Maatregel P5I2: Extension Intensive Care.
Daarnaast betreuren wij het feit dat nieuwe investeringen in kennisinfrastructuur en onderzoek in het algemeen en fundamenteel onderzoek in het bijzonder in het eerste concept VHP ontbreken. Wij willen bij deze gelegenheid nog eens benadrukken dat onderzoek de samenleving als geheel, en de individuele actoren daarbinnen, helpt om een goede capaciteit voor wetenschappelijke expertise op topniveau te behouden, om voorwaarden te ontwikkelen die gunstig zijn voor wetenschappelijke en technologische doorbraken, om te zorgen voor opleiding op het hoogst mogelijke niveau en ook om de toegang tot en het vrije verkeer van de meest waardevolle informatie te garanderen. Investeringen in fundamenteel en toegepast onderzoek zijn daarmee een belangrijke voorwaarde voor innovatie en een sleutel tot het realiseren van veerkracht en herstel van onze maatschappij.

Het definitieve VHP zal daarom naar onze mening meer investeringen in onderzoek en wetenschap moeten bevatten. Waarbij ruimte wordt gecreëerd voor universiteiten en wetenschappelijke staf om in relatieve rust en met voldoende tijd te komen tot nieuwe ideeën en deze uit te kunnen werken. Dit is nodig om universiteiten weer hun gewenste en verwachte rol in de maatschappij te kunnen laten vervullen.

Kortom: we hopen dat in de keuze voor reeds geagendeerde programma's en ingezet beleid ruimte ontstaat voor innovatie door fundamenteel en toegepast onderzoek.