Wetsvoorstel hospitaverhuur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 18 juli 2025

Vraag1

1. Wat is uw reactie op de opzeggrond bij (executie)verkoop van de woning door de eigenaar-bewoner en het overlijden van de hospita?

2. Wat is uw reactie op het oprekken van netgenoemde opzeggronden op specifiek zelfstandige woningen op hetzelfde kadastrale perceel én adres van eigenaar-bewoner (en daar dus ook woont) en is dat voldoende dekkend?

3. Kredietverstrekkers: in hoeverre is deze opzeggingsgrond werkbaar, zodat hospitaverhuur bij uw klanten in de toekomst veel vaker/standaard door u wordt toegestaan?

4. Wat is uw reactie op het introduceren van een tijdelijke huurovereenkomst bij hospitaverhuur met een maximale duur van 5 jaar met een proeftijd van 9 maanden naast een hospitahuurcontract van onbepaalde tijd?

5. Wat is uw reactie op het verkorten van de opzegtermijn van minimaal drie maanden naar één maand in de aanvang van het hospitahuurcontract?
Amsterdam ziet een positieve ontwikkeling in het voorliggende wetsvoorstel hospitaverhuur. Amsterdam stimuleert hospitaverhuur als één van de oplossingen om de bestaande woningvoorraad beter te benutten. In de praktijk ervaren vooral (potentiële) hospitaverhuurders echter belemmeringen om aan deze woonvorm te doen. Met dit wetsvoorstel worden de belangrijkste belemmeringen weggenomen.

1 en 2: De voorgestelde opzeggingsgronden komen in de praktijk beperkt voor. De introductie van deze opzeggingsgronden geeft eigenaar-bewoners meer zekerheid voor het geval dat deze situaties toch voorkomen. Deze zekerheid verlaagt de drempel voor eigenaar-verhuurders om toestemming te verlenen voor hospitaverhuur.

3. positieve wijziging voor een toename van hospitaverhuur in het koopsegment.

4. De meeste hospitaverhuur in Amsterdam is korter dan twaalf maanden. Amsterdam ontvangt regelmatig signalen van hospitaverhuurders dat zij bereid zijn langer woonruimte te verhuren als zij hiervoor de wettelijke ruimte krijgen, zonder gebonden te zijn aan een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. Het vooruitzicht van het delen van de eigen woonruimte voor onbepaalde tijd is voor veel hospitaverhuurders een te grote hindernis. Daardoor zijn veel hospita verhuringen momenteel maximaal twaalf maanden, terwijl betrokken aangeven positief te staan tegenover het continueren van de overeenkomst, mits dit niet leidt tot een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Aan de andere kant biedt een tijdelijk contract tot vijf jaar minder zekerheid voor de hospitahuurder dan een onbepaalde tijd contract. Echter, Amsterdam is van mening dat deze woonvorm zich goed leent voor tijdelijke bewoning. Een tijdelijke huurovereenkomst met een maximale duur van vijf jaar (met een proeftijd van negen maanden) is een positieve verruiming.

5. Eén maand opzegtermijn introduceert meer onzekerheid voor hospitahuurders. De mogelijkheid dat een hospitahuurder na aanvang binnen een maand weer moet vertrekken kan potentiële hospitahuurders afschrikken.

Onderzoek toont aan dat er aanzienlijk meer potentieel hospitahuurders zijn dan potentieel hospitaverhuurders. Het is belangrijk dat laatstgenoemde groep het vertrouwen krijgt om te starten met het delen van woonruimte. In het geval van een onvoorziene mismatch helpt het verkorten van de opzegtermijn van minimaal drie maanden naar één maand bij aanvang van de verhuring. Amsterdam kan zich daarom vinden in het voorstel.