Wetsvoorstel hospitaverhuur
Reactie
Naam | Woningstichting Het Grootslag (Mevr. H Doppenberg) |
---|---|
Plaats | Wervershoof |
Datum | 23 juli 2025 |
Vraag1
1. Wat is uw reactie op de opzeggrond bij (executie)verkoop van de woning door de eigenaar-bewoner en het overlijden van de hospita?2. Wat is uw reactie op het oprekken van netgenoemde opzeggronden op specifiek zelfstandige woningen op hetzelfde kadastrale perceel én adres van eigenaar-bewoner (en daar dus ook woont) en is dat voldoende dekkend?
3. Kredietverstrekkers: in hoeverre is deze opzeggingsgrond werkbaar, zodat hospitaverhuur bij uw klanten in de toekomst veel vaker/standaard door u wordt toegestaan?
4. Wat is uw reactie op het introduceren van een tijdelijke huurovereenkomst bij hospitaverhuur met een maximale duur van 5 jaar met een proeftijd van 9 maanden naast een hospitahuurcontract van onbepaalde tijd?
5. Wat is uw reactie op het verkorten van de opzegtermijn van minimaal drie maanden naar één maand in de aanvang van het hospitahuurcontract?
Stimuleren kamerverhuur is goed, maar de verhuurder (de bewoner dus) moet wel beter beschermd worden als blijkt dat kamerhuurder overlast gaat geven (veel projecten van kamerverhuur doelen ook op kamerhuurders uit de aandachtsgroepen met risico op verward gedrag).
De huurder van een woning die een kamer verhuurt loopt risico's indien het blijkt dat de kamerhuurder overlast gaat geven. De huurder van de woning wordt ook in de informatiefolder van de Rijksoverheid die in de zomer van 2024 is gepubliceerd niet goed gewezen op de risico's die volgen uit de rechten die de kamerbewoner krijgt na 9 maanden.
Deze zijn:
- Na 9 maanden heeft de kamerhuurder de normale huurbescherming. Wat als de kamerhuurder overlast geeft? Als het een huurder van een corporatie is, wie gaat er handhaven?
- Alle toetsen die een professionele verhuurder doet (verklaring huurverleden, schulden, e.d.) doet een huurder die een kamer verhuurt niet. Brengt risico’s mee voor de bewoner die de kamer verhuurt, maar ook voor de verhuurder/corporatie: voor verhuurder is de kamerbewoner geen partij die we kunnen gaan dagvaarden bij extreme woonoverlast.
- een ander punt: als huurder wil verhuizen (bijvoorbeeld kleiner wonen naar een seniorenwoning), en heeft gereageerd op een sociale huurwoning en krijgt deze woning aangeboden en wil zijn huur opzeggen met 1 maand, maar de kamerbewoner heeft een langere opzegtermijn van 3 maanden, waardoor huurder met een laag inkomen voor grote kosten wordt gesteld.