Wetsvoorstel hospitaverhuur

Reactie

Naam Hospi Housing (D Donkers)
Plaats Utrecht
Datum 15 juli 2025

Vraag1

1. Wat is uw reactie op de opzeggrond bij (executie)verkoop van de woning door de eigenaar-bewoner en het overlijden van de hospita?

2. Wat is uw reactie op het oprekken van netgenoemde opzeggronden op specifiek zelfstandige woningen op hetzelfde kadastrale perceel én adres van eigenaar-bewoner (en daar dus ook woont) en is dat voldoende dekkend?

3. Kredietverstrekkers: in hoeverre is deze opzeggingsgrond werkbaar, zodat hospitaverhuur bij uw klanten in de toekomst veel vaker/standaard door u wordt toegestaan?

4. Wat is uw reactie op het introduceren van een tijdelijke huurovereenkomst bij hospitaverhuur met een maximale duur van 5 jaar met een proeftijd van 9 maanden naast een hospitahuurcontract van onbepaalde tijd?

5. Wat is uw reactie op het verkorten van de opzegtermijn van minimaal drie maanden naar één maand in de aanvang van het hospitahuurcontract?
Reactie namens Hospi Housing, juli 2025

In 2018 kwamen we met de oprichters van Hospi Housing voor het eerst samen. De aanleiding hiervoor was de jaarlijks terugkerende nieuwsstroom over het kamertekort. Eén oplossing lag voor de hand maar was nog beperkt zichtbaar: hospitaverhuur. De aangekondigde maatregelen in deze wet zijn cruciaal om hospitaverhuur toegankelijker te maken. Dit is positief voor (potentiële) hospita’s én voor de vele tienduizenden kamerzoekers in Nederland.

In reactie op vraag 1
De grootste drempel voor aanmelding is het ontbreken van toestemming van de hypotheekverstrekker, uit vrees dat de woning bij verkoop minder waard wordt. Deze wet neemt die belemmering weg en is daarmee essentieel om een enorm potentieel aan hospita’s te ontsluiten. Twee derde van de hosts die zich bij Hospi Housing aanmelden heeft een koopwoning met hypotheek en ongeveer de helft krijgt geen toestemming van de bank. Als dit verandert, levert dat in potentie 50 000 extra woonplekken op (onderzoek BZK 2024: 2-8 % van de Nederlanders overweegt hospitaverhuur).

Reactie op vraag 4
Een tweede belangrijke aanpassing is het (opnieuw) toestaan van tijdelijke huurcontracten. Wij zien nu vaak dat – ondanks een goede, wederzijdse klik – de huurperiode na negen maanden wordt beëindigd. Ook al bevalt het van beide kanten en is er een duidelijke eindtermijn (bijvoorbeeld voor het afronden van een studie of onderzoek), voor de hospita is het risico te groot om over te gaan op een contract voor onbepaalde tijd. Een tijdelijk huurcontract met een proefperiode van 9 maanden zorgt ervoor dat huurders langer op één plek kunnen blijven wonen en niet telkens opnieuw hoeven te verhuizen. Het geeft bovendien stabiliteit en rust aan zowel de hospita als huurder.

Wekelijks krijgen wij honderden aanmeldingen van kamerzoekers en spreken wij tientallen aspirant-hospita’s. Hospitaverhuur kan in veel situaties uitkomst bieden: het bestrijdt eenzaamheid, levert een extra zakcentje op en geeft mensen de kans iemand te helpen. Dat geldt voor alleenstaanden, koppels en gezinnen, in stad én regio, jong en oud. Maar wij zien ook waar veel potentiële hospita's tegenaan lopen, waardoor zij afhaken of niet eens beginnen, ondanks dat ze ruimte hebben en gemotiveerd zijn. Deze wet verlaagt die drempels, zodat meer mensen met hospitaverhuur kunnen starten en we in korte tijd de extra, betaalbare woonruimte creëren die zo hard nodig is.