Wetsvoorstel hospitaverhuur
Reactie
Naam | Stichting Kamers met Aandacht (CEM van der Neut) |
---|---|
Plaats | Houten |
Datum | 22 juli 2025 |
Vraag1
1. Wat is uw reactie op de opzeggrond bij (executie)verkoop van de woning door de eigenaar-bewoner en het overlijden van de hospita?2. Wat is uw reactie op het oprekken van netgenoemde opzeggronden op specifiek zelfstandige woningen op hetzelfde kadastrale perceel én adres van eigenaar-bewoner (en daar dus ook woont) en is dat voldoende dekkend?
3. Kredietverstrekkers: in hoeverre is deze opzeggingsgrond werkbaar, zodat hospitaverhuur bij uw klanten in de toekomst veel vaker/standaard door u wordt toegestaan?
4. Wat is uw reactie op het introduceren van een tijdelijke huurovereenkomst bij hospitaverhuur met een maximale duur van 5 jaar met een proeftijd van 9 maanden naast een hospitahuurcontract van onbepaalde tijd?
5. Wat is uw reactie op het verkorten van de opzegtermijn van minimaal drie maanden naar één maand in de aanvang van het hospitahuurcontract?
Kamers met Aandacht (KmA) ondersteunt de voorgestelde wetswijziging (grotendeels) om de volgende redenen:
1. Wij ondersteunen de opzeggrond bij (executie verkoop) omdat veel (met name oudere) verhuurders bang zijn dat hen iets overkomt waardoor de woning deels verhuurd verkocht moet worden.
2. Wij ondersteunen de opzeggronden voor zelfstandige woningen op hetzelfde kadastrale perceel om bovengenoemde reden.
3. Sinds de start van KmA in 2019 blijkt dat wij ongeveer 1/3 van het aantal aangeboden kamers niet kunnen bemiddelen omdat de woningeigenaar geen toestemming krijgt van zijn hypotheekverstrekker. Met de voorgenomen aanpassingen zullen meer hypotheekverstrekkers vaker overgaan tot het geven van toestemming waardoor het bestaande woningaanbod in Nederland beter benut wordt en onder meer dakloosheid en eenzaamheid wordt voorkomen.
4. KmA maakt momenteel bewust geen gebruik van de huidige hospitaovereenkomst omdat deze in de praktijk vaak leidt tot een opzegging na 9 maanden en dus een verblijf van maximaal 1 jaar, terwijl wij samen met zorgorganisaties, constateren dat jongeren de rust en zekerheid van een vast woonplek van minimaal een jaar nodig hebben om echt stappen te kunnen maken in hun ontwikkeling op weg naar zelfstandigheid. De huidige tijdelijke overeenkomst van twee jaar voor bijzondere doelgroepen werkt beperkend. Voorheen sloten diverse hospita’s een huurovereenkomst van 3- 5 jaar, waarmee jongeren langer de tijd kregen om zelfstandig te worden. Een proefperiode van 9 maanden wordt door veel hospita’s gewaardeerd en verlaagt de drempel tot het aangaan van een langere huurovereenkomst, doordat men eerst kan ervaren of er sprake is van een klik.
5. Een opzegtermijn van 1 maand in de proefperiode (de eerste 9 maanden) ervaren wij als te kort, gezien de krapte op de woningmarkt en de enorme wachttijden bij geïndiceerde zorg als begeleid wonen onverhoopt nodig blijkt. Een opzegtermijn van 3 maanden bevordert een weloverwogen besluitvorming en commitment.