Wet herziening gerechtelijke kaart

Reactie

Naam Gemeente Middelburg (drs A.A.A. Rijpert)
Plaats Middelburg
Datum 15 februari 2011

Vraag1

Heeft de nieuwe indeling in 10 arrondissementen en 4 ressorten gevolgen voor de werkwijze van uzelf of van de organisatie waar u deel van uitmaakt?
Voor de werkwijze van onze organisatie heeft de nieuwe indeling geen gevolgen. Alleen in het geval de zittingen van de sector Bestuursrecht van Middelburg naar Breda zouden worden verplaatst heeft dit bij beroepszaken tegen gemeentelijke besluiten voor ons langere reistijden tot gevolg.

Vraag2

Zijn alle betrokken belangen voldoende gewaarborgd bij de procedure waarbij de Raad voor de rechtspraak op basis van een door het gerechtsbestuur op te stellen ontwerp een zaaksverdelingsreglement vaststelt over de verdeling van zaken binnen het arrondissement of ressort? Zie hierover onderdeel 4.2 van het algemeen deel van de memorie van toelichting.
Bij de zaaksverdeling is het belangrijk voor Zeeland dat in provinciehoofdstad Middelburg volwaardige en complete rechtspraak blijft plaatsvinden. Meer dan in andere provincies is voor Zeeland het behoud van een volwaardig en levendig rechtsbedrijf van zeer groot belang. Een rechtbank met zittingszalen en een kantoorfunctie is niet alleen van belang voor behoud van directe en indirecte (bijv. advocatenkantoren) hoogwaardige werkgelegenheid maar is ook essentieel voor de zichtbaarheid van de rechtspraak in de samenleving en het creëren van een gunstig vestigingsklimaat. Bij de rol die provinciehoofdsteden innemen als bestuurlijk centrum past de bestuurlijke zetel van de rechtbank. Wij willen er dus nogmaals voor pleiten, uit oogpunt van rechtszekerheid en herkenbare continuïteit, de plaatsen waar bestuurlijke zetels van rechtbanken zijn gevestigd in de wet te verankeren en dit niet over te laten aan het management van de Rechtspraak. Zoals ook in de memorie van toelichting opgenomen vinden wij het vanzelfsprekend dat het lokale bestuur bij de ontwikkeling van het ontwerpzaaksreglement wordt betrokken, indien dit een taak wordt van het gerechtsbestuur. Enkel betrokkenheid van het lokale bestuur geeft echter onvoldoende invloed.

Vraag3

Welke soorten zaken zouden niet in elk arrondissement moeten worden behandeld, maar slechts op één of enkele plekken in het land (zgn. concentratie van rechtsmacht)?
Wij pleiten ervoor om als er aanleiding is om bepaalde zaken te concentreren deze waar mogelijk onder te brengen bij kleinere vestigingen als Middelburg teneinde een bepaalde schaalgrootte van de zittingsplaats te behouden. Tevens kan dit bijdragen aan uitvoering van de kamerbreed aangenomen motie waarmee uitgesproken is dat reorganisaties van de rijksoverheid zo veel mogelijk dienen bij te dragen aan de versterking van de economische structuur en werkgelegenheid in krimpgebieden. In het verlengde hiervan pleiten wij er ook voor (onderdelen van) de landelijk te centraliseren bedrijfsvoeringfuncties in Middelburg onder te brengen.