Hervorming van de huurtoeslag

Reactie

Naam Dhr. J Buitendijk
Plaats Vries
Datum 6 juli 2022

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel Hervorming van de huurtoeslag? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Wat goed is:
- Leeftijd naar 21.
- Huurbedrag wordt los gelaten. Iemand die duur huurt, maar tijdelijk een inkomensterugval heeft, kan dus straks wel gebruik maken van huurtoeslag. Wat nu niet kan. Maar dit heeft ook kanttekeningen (zie onder)

Bedenkingen die ik heb:
- In hoeverre is het realistisch dat men kan huren voor de veronderstelde bedragen? Het lijkt alsof de veronderstelde huren worden gebaseerd op 'voordelige' rekenmodellen, die onvoldoende aansluiten op de werkelijkheid. Is het de gemiddelde huur nu? Huurbedragen van huishoudens die al 30 jaar in een woning wonen etc? Of de huren zoals deze zijn indien een woning nu vrijkomt op de huurmarkt? Dat maakt nogal uit.
- Ik voorzie dat de kwetsbare wijken nog meer kwetsbaren trekken, omdat woningen in andere delen van de stad/het dorp niet of onvoldoende betaalbaar zullen zijn (als ze dat nu al zijn)
- Men krijgt 5 jaar de tijd om goedkopere woonruimte te zoeken, is dat in de huidige woningmarkt überhaupt realistisch?
- Het los laten van de huur, is dat geen prikkel om voor investeerders/huisjesmelkers meer huur te gaan vragen? Ja dat is het. Particuliere woningen zullen in veel gevallen in prijs stijgen. Dat is geheel voorspelbaar.
- Een grote groep gaat er op achteruit. Terwijl die het nu als krap hebben, zeg maar de groep 120-140% gaat het nog lastiger krijgen…. Want valt voor veel andere regelingen sowieso al vaak buiten de boot.
- Brengt het niet weer extra onzekerheid mee, waardoor mensen huiverig worden om bijvoorbeeld stappen naar werk te zetten?
- Ik voorzie een hoger aantal huisuitzettingen, dan wel meer inzet van schuldhulpverlening i.v.m. niet kunnen voldoen lasten
- Ik voorzie een stijging in het gebruik van bijzondere bijstand woonkostentoeslag, terwijl dat een (tijdelijk) vangnet behoort te zijn. Als mensen niet door kunnen stromen, dan is er ook geen sprake meer van tijdelijkheid.
- Ik vraag me af in hoeverre het echt een vereenvoudiging is? Het voorstel lijkt meer gericht op versimpeling van de systeemwereld voor de belastingdienst dan op de ‘leefwereld van de inwoners’.
- Verhuizen kan heel veel impact hebben op het huishouden/gezin, waardoor bijvoorbeeld het netwerk niet meer in de buurt is enzovoort, waardoor weer andere voorzieningen moeten worden ingezet. Nog los van het menselijke aspect.
- Door dit voorstel komt bestaanszekerheid voor groepen nog meer in het gedrang.