AVV-aanvragen Glastuinbouwsector 2025
Reactie
Naam | Gubbels Kwekerijen (Erik Gubbels) |
---|---|
Plaats | Maasbree |
Datum | 4 juli 2025 |
Vraag1
Er kan op het hele voorstel gereageerd worden.1. Beoordeling algemeen economisch belang en resultaten onderzoeksprogramma’s en de effecten daarvan voor marktdeelnemers: De aan de Brancheorganisatie Groenten en Fruit Nederland en aan de Brancheorganisatie Sierteeltproducten verbonden ondernemers zijn verplicht mee te betalen aan het onderzoeksprogramma. Met de algemeen verbindend verklaring
komt de verplichting om mee te betalen ook te liggen op ondernemers die niet aan een van deze bracheorganisaties verbonden zijn. Bent u van mening dat het bestaande "Programma Onderzoek en Innovatie Kennis in je Kas 2026-2028" van algemeen economisch belang en van nut is voor de glastuinbouwsector als geheel en dat de gevraagde bijdrage tot voldoende voordeel en resultaten leidt voor de ondernemers? Een AVV-besluit kan alleen voor een beperkte periode genomen worden. Dit is
geregeld in de Gemeenschappelijke Marktordeningsverordening. In nationale regelgeving staat dat een besluit wordt verleend voor maximaal de periode van de resterende looptijd van de relevante programmaperiode van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (31 december 2027). Dit AVV-verzoek is het vierde in verband met de uitvoering van het geactualiseerde “Programma Onderzoek en Innovatie Kennis in je Kas 2026-2028”.
2. Beoordeling termijn van een eventueel AVV-besluit voor het onderzoeksprogramma. Bent u van mening dat de wijziging van de termijn tot en met 31 december 2027 van het onderzoeksprogramma leidt tot voldoende nut, voordeel en resultaten ten behoeve van de glastuinbouwsector als geheel? Heeft u aandachtspunten ten aanzien van de looptijd van een eventueel AVV-besluit?
Als sector staan we voor een enorme opgave: de transitie naar een klimaatneutrale teelt en een duurzame toekomst voor onze bedrijven. Om deze ambitie waar te maken, is gezamenlijk onderzoek via KijK onmisbaar. KijK biedt ons de mogelijkheid om als sector kennis te ontwikkelen en te delen, zodat we samen stappen zetten richting energiebesparing en het gebruik van duurzame energie. Zonder innovatie blijven deze stappen te klein en te langzaam; juist door KijK brengen we vernieuwing binnen bereik.
Daarnaast is het belangrijk om oog te houden voor de middellange en lange termijn. Zonder de continuïteit van KijK-onderzoek riskeren we dat cruciale kennisontwikkeling stokt en dat we over enkele jaren onze internationale concurrentiepositie verliezen. Ook de maatschappelijke eisen op het gebied van duurzaamheid worden steeds strenger. Juist daarom hebben we nu meer dan ooit een stevig, gezamenlijk onderzoeksprogramma nodig dat inspeelt op deze verwachtingen en ons voorbereidt op de toekomst.
Dat KijK werkt, is inmiddels duidelijk. De afgelopen jaren hebben we al concrete resultaten behaald die bijdragen aan een duurzamere en efficiëntere teelt. Maar we zijn er nog niet. De uitdagingen zijn groot en de weg naar klimaatneutraliteit vraagt om vasthoudendheid en structurele samenwerking.
Daarom spreek ik mijn steun uit voor het voortzetten van KijK en voor de algemeenverbindend verklaring die hiervoor nodig is. Alleen samen kunnen we de noodzakelijke innovaties realiseren en onze sector toekomstbestendig maken. Ik zet het onderzoek graag voort.