Besluit gelijke kans op doorstroom

Reactie

Naam Greiijdanus Zwolle (klaas arkema)
Plaats Zwolle
Datum 6 december 2019

Vraag1

Wat vindt u van de doorstroomvoorwaarde (extra vak)?
Lijkt me prima en onderscheidend. Veelal is de doorstroom van VMBO (GL en TL) een uitgestelde keuze of een vervanging voor het niet kunnen kiezen van een MBO opleiding. Door het hogere tempo en niveau op de havo vallen deze leerlingen vaak als eerste uit. Dus leerlingen met een duidelijke havo-ambitie moeten niet afgeremd worden, maar leerlingen die hun keuze uitstellen hebben geen goede toekomst op de havo. Het gevolg van lage resultaten en al snel niet meer mee kunnen komen in Havo-4 is dat een deel van deze deze leerplichtige leerlingen thuiszitters worden. Een uitstroommogelijkheid naar het MBO halverwege het schooljaar is niet of nauwelijks mogelijk.

Vraag2

Wat vindt u van de regels over doubleren?
Lijkt me prima en terecht, maar er is wel een punt waarom ik het verdedigbaar vindt. De leeftijdsverschillen zijn erg groot en dat zorgt voor gebrek aan samenhang in klassen en groepen, en voor ander gedrag in de school. Een havo-leerling die regulier doorstroomt vanuit de onderbouw is gemiddeld 15 in havo-4, een TL leerling die doorstroomt en doubleert in Havo-4 is 17. Dat is in die leeftijdcategorie een generatie(kloof). Dat is merkbaar..

Vraag3

Heeft u overige opmerkingen?
Uit onderzoek in mijn school ( Greijdanus Zwolle) is gebleken dat de leerlingen die aan de cijfereis ( VO-raad afspraak) voldoen het goed doen in de Havo, ze scoren goed en zijn gewend aan werken en huiswerk maken. In onze school is er een TL-H stroom waar extra leerstof wordt aangeboden en de leerlingen zonder cijfereis door mogen stromen naar de havo. Deze groep doet het significant slechter dan de groep die met de cijfereis binnen komt.
De cijfereis gaf ons een drukmiddel om de leerlingen niet toe te laten die met een 5,8 de TL afsluiten, en dat is goed. Van deze groep redt eigenlijk niemand de havo..dus wat mij betreft is het jammer dat de regel zomaar verdwijnt, de regel is niet voor niets bedacht..