Regeling gedeeltelijke centrale examinering Nederlandse taal

Reactie

Naam Koning Willem I College (B. de Groot)
Plaats 's-Hertogenbosch
Datum 15 januari 2014

Vraag1

Is de regeling uitvoerbaar?
Zie mijn antwoord op vraag 2.

Vraag2

Is het gedeelte van de regeling betreffende het bewijs uitvoerbaar per de geplande inwerkingtredingsdatum, zijnde 1 april 2014?
Nee, het bewijs van het behaalde resultaat voor het pilotexamen leidt tot een ongelijkheid tussen studenten met dat bewijs omdat ze hebben deelgenomen aan een pilotexamen en studenten zonder dat bewijs omdat ze niet in de gelegenheid zijn geweest deel te nemen aan een pilotexamen. De instelling is immers vrij studenten in te schrijven voor pilotexamens en het aanbod van afnameperiodes is nog niet optimaal.
Het bewijs suggereert een diplomawaarde en dat kan leiden tot misverstanden op de arbeidsmarkt of bij het vervolgonderwijs omdat sommige studenten het bewijs wel bezitten en andere studenten niet.
Daarom verdient het de voorkeur het bewijs achterwege te laten en het aan instellingen over te laten deelnemers te informeren over het behaalde resultaat voor het pilotexamen. Als dat niet mogelijk is moet op het bewijs duidelijk vermeld worden dat het resultaat niet van invloed is op het behalen van het diploma.