Geïntegreerde buitenland- en veiligheidstrategie

Reactie

Naam TNO (drs. R. Meessen)
Plaats den Haag
Datum 18 december 2017

Vraag1

Deelt u de notie dat onveiligheid is toegenomen en dat de overheid zich internationaal moet inzetten voor een veilig Nederland? En hoe beoordeelt u de elementen die worden gesignaleerd onder het kopje ‘Belangrijke trends’? Zijn er trends die u mist in dit rijtje of genoemde elementen waar u het niet mee eens bent? Graag uw reactie beargumenteren.
Ik verwacht dat bedrijven (private sector) ook in toenemende mate een belangrijke(re) rol kunnen gaan spelen bij het veilig houden van NL en de instituties waarvan NL deel uit maakt. Veel technologische ontwikkelingen hebben naast een positief effect ook een donkere kant, denk aan biotechnologie (bio-hackers), robotsystemen en lasertechnologie (terroristen). Hoe kunnen we verkeerde proliferatie en gebruik van deze technologie zoveel mogelijk voorkomen ? Zijn er afspraken met bedrijven te maken ? Moet er meer gereguleerd worden ? Hoe kunnen bedrijven zelf ook actief helpen bij 'verkeerd' gebruik van deze technologie ? Kunnen zij ook werken aan tegenmaatregelen ?

Vraag2

Om focus te bewaren in de strategie is het wenselijk het aantal elementen onder het kopje ‘Strategische dreigingsanalyse en inzet’ beperkt te houden. Welke van de voorgestelde elementen wilt u achterwege laten, welke onderdelen wilt u sowieso behouden, en welke moeten juist toegevoegd worden? Graag uw suggesties beargumenteren.
Mijns inziens zijn ede elementen allen valide. Door slim te clusteren kan focus worden aangebracht. Bijv.: Massa-vernietigingswapens is 1 element waarbij een actieplan nodig is dat voorkomen, verdedigen en versterken omvat.

Vraag3

Hoe beoordeelt u de elementen genoemd onder het kopje ‘Enkele aandachtspunten’? Vindt u een element in het bijzonder belangrijk? Mist u een aandachtspunt? Vindt u een onderdeel juist geen aandachtspunt?
De steeds snellere ontwikkelingen en proliferatie van technologie vergt extra aandacht. Dit heeft niet alleen effecten op veiligheid maar ook op geopolitieke en economischer verschuivingen, denk aan 3D printing en robotica in de industrie. Dat geeft verschuivingen in arbeid en productie. TechWatch en analyses zullen meer aandacht moeten krijgen.

Verder mis ik hoe we in NL kunnen werken aan verhoogde resilience tegen bijv. beinvloeding, ondermijning en hybride dreigingen. Finland doet op dit gebied veel meer, deels ook door haar geopolitieke en culturele verleden. Het veilig maken / houden van NL is taak voor de overheid, de bedrijven en de burgers !!